Στο μικροσκόπιο πετρελαϊκών κολοσσών, αλλά και funds που επενδύουν στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία έχουν τεθεί οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες και οι εγχώριες εταιρείες του κλάδου. Καθώς η νορβηγική PGS, που διενήργησε τις έρευνες σεισμικών δεδομένων σε Ιόνιο και Κρήτη, έχει αρχίσει να διαθέτει τα πρώτα στοιχεία για τα κοιτάσματα που κρύβονται στο ελληνικό υπέδαφος και η Αθήνα -έστω και με τους συνήθεις αργούς ρυθμούς- διαμορφώνει μια στρατηγική για την αξιοποίησή τους, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό αρχίζει να παίρνει μέρα με την ημέρα πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Κινητικότητα
Εκδηλώνεται δε σε τρία επίπεδα ταυτόχρονα: α) Σε επαφές με την κυβέρνηση και την πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΥΕ) κ. Σοφία Σταματάκη, β) με τη νορβηγική εταιρεία PGS για την αγορά σεισμικών δεδομένων και γ) με τις ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean Oil για συνεργασία.
Η κινητικότητα αυτή αποτυπώθηκε και στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων (ΑΑPG) που πραγματοποιήθηκε -όχι τυχαία- για πρώτη φορά στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή 120 εξειδικευμένων στελεχών από 40 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Μεταξύ αυτών κορυφαία ονόματα, όπως οι Exxon Mobil, Shell, EON, Chevron, Eni, Gazprom, Petronas. Τα εξειδικευμένα αυτά στελέχη που στη διεθνή πετρελαϊκή ορολογία αποκαλούνται «ανιχνευτές ευκαιριών» ή «λαγωνικά» κατά το λαϊκότερον, ήρθαν στην Αθήνα για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον τομέα των ελληνικών υδρογονανθάρκων, από αρμόδια στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, να βολιδοσκοπήσουν τις ελληνικές εταιρείες για συνεργασίες και κυρίως να μάθουν νεότερα στοιχεία από τις έρευνες σεισμικών δεδομένων της PGS σε Ιόνιο και Κρήτη. Ο επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων της PGS Γιορν Φούρστεναου, έδωσε πρόσθετα στοιχεία από την αξιολόγηση των δεδομένων για την περιοχή του Ιονίου, όπου και όπως φαίνεται προκύπτουν τα μεγαλύτερα ευρήματα. Ο κ. Φούρστεναου, είχε καλά νέα για τους εκπροσώπους του συνεδρίου και τους δυνητικούς πελάτες του. Ενίσχυσε το ενδιαφέρον τους για την περιοχή του Ιονίου η οποία παρουσιάζει κοινά γεωλογικά στοιχεία με περιοχές της Αλβανίας όπου ήδη έχουν βεβαιωθεί αξιόλογα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, στα οποία έχουν επενδύσει και εταιρείες κολοσσοί όπως η Shell και η Petronas. Ως περισσότερο υποσχόμενη περιοχή, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η PGS, εμφανίζεται η ζώνη των Παξών (ΒΔ Παξοί, Δυτικά της Κέρκυρας) που έχει συγγενική δομή πετρωμάτων με την αποκαλούμενη Απούλια Ζώνη στη Νότια Ιταλία, τη θαλάσσια περιοχή από το Λέτσε ώς το Μπάρι και τη Φιότζια, όπου ήδη εξορύσσεται πετρέλαιο. Δεύτερη πολλά υποσχόμενη περιοχή, το Κατάκολο που προσομοιάζει, με την περιοχή Kraps-Marinez Roscovec στη Νότια Αλβανία. Τρίτη κατά σειρά περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος, τα Ιωάννινα που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα κοιτάσματα Δέλβινο και Κούτσοβο, επίσης στη Νότια Αλβανία.
Ο εκπρόσωπος της PGS δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Κρήτης, την οποία χαρακτήρισε απλώς ανεξερεύνητη.
Εξελίξεις το 2014
Μεγαλύτερη κινητικότητα αναμένει η PGS σε σχέση με την αγορά των δεδομένων, μετά τα Χριστούγεννα και μέχρι τα μέσα του 2014. Στο διάστημα αυτό θα έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων που έχει συλλέξει και θα ξεκινήσει πιο εντατικά τη διαφήμιση για την πώληση των πακέτων σε πετρελαϊκές εταιρείες. Για τον σκοπό αυτό η PGS θα δημιουργήσει Data room σε Αθήνα, Λονδίνο, Χιούστον και Οσλο. Τα σεισμικά δεδομένα της PGS έχουν εξαγοράσει ήδη η γαλλική Total, τα ΕΛΠΕ και σύμφωνα με πληροφορίες μία ακόμη εταιρεία που δεν έχει γίνει γνωστή. Η επεξεργασία των στοιχείων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PGS ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν και οι ελληνικές εταιρείες EΛΠΕ και Energean Oil, οι οποίες σε αυτή τη φάση αναμένουν την υπογραφή των συμβάσεων για τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατάκολου. Εκπρόσωποι των δύο ελληνικών εταιρειών μεταφέρουν τόσο το ενδιαφέρον τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες όσο και τις προσεγγίσεις που έχουν από ξένες εταιρείες για συνεργασία. Το ίδιο κλίμα μεταφέρουν και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, που κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΑΑPG είχαν επαφές σχεδόν και με τις 40 εταιρείες που εκπροσωπήθηκαν σε αυτό.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή