Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου και ώρα 8:00 μ.μ., εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πρόσωπα και γεγονότα από την Αντίσταση και τη σύλληψη των Εβραίων των Ιωαννίνων», καθώς και έκθεση με τίτλο «ΕΞΟΔΟΣ».
Οι εκθέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων των Ιωαννίνων.
Το πρώτο μέρος της έκθεσης αποτελείται από φωτογραφίες από τη σύλληψη των Γιαννιωτωεβραίων στα Ιωάννινα, τον Μάρτιο του 1944.
Στις 28 Ιουλίου του 2005 ο «Ηπειρωτικός Αγών» δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό ιστορικό ντοκουμέντο. Η πόλη έβλεπε -ουσιαστικά για πρώτη φορά- μια από τις πιο σκοτεινές της σελίδες τον 20ο αιώνα.
Οι στιγμές εκτόπισης Γιαννιωτών Εβραίων από την πλατεία Μαβίλη προς τα στρατόπεδα του θανάτου όπως ελάχιστοι τις είδαν \στα παγωμένα και τρομοκρατημένα Γιάννενα του πρωινού της 25ης Μαρτίου 1944 επανέρχονταν ανατριχιαστικές, αναρτημένες στα περίπτερα της πόλης. Η έκδοση εκείνης της ημέρας εξαντλήθηκε. Επί μήνες μετά το αφιέρωμα δεκάδες συμπολίτες επισκέπτονταν τα γραφεία του «Ηπειρωτικού Αγώνα», για να προμηθευτούν το φύλλο της 28ης Ιουλίου.
Οχτώ μήνες αργότερα, οι φωτογραφίες έρχονταν ξανά στο προσκήνιο. Το Σάββατο, 25 Μαρτίου του 2006, 61 χρόνια ακριβώς μετά τον εκτοπισμό, ο «Ηπειρωτικός Αγών» δημοσίευε νεώτερα στοιχεία. Με τη βοήθεια της Κοινότητας των Γιαννιωτών – Εβραίων της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά στην ιστορία αναγνωρίστηκαν κάποια από τα τραγικά πρόσωπα στις φωτογραφίες. Αυτό το δεύτερο ρεπορτάζ απέσπασε στις 22 Νοεμβρίου 2007 το «Βραβείο για το καλύτερο ρεπορτάζ σε περιφερειακή εφημερίδα της Ελλάδας το 2006». Βραβεύτηκαν ο εκδότης της εφημερίδας, Θύμιος Τζάλλας και ο συνεργάτης της, Αλέκος Ράπτης.
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης αποτελείται από φωτογραφίες Γιαννιωτωεβραίων που πολέμησαν μαζί με τους Έλληνες Αντάρτες στην Εθνική Αντίσταση. Λίγοι γνωρίζουν ότι 640 Έλληνες Εβραίοι αγωνίστηκαν στην Αντίσταση, σε όλη τη χώρα. Είναι αφανείς ήρωες.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο «ΕΞΟΔΟΣ» και αποτελείται από φωτογραφίες εβραϊκών σπιτιών. Στην μνήμη των 1.850 Εβραίων συμπολιτών μας , που συνελήφθησαν την 25η Μαρτίου 1944 και εκτελέστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι πόρτες φωτογραφήθηκαν κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2014, 70 χρόνια μετά τη σύλληψη των ιδιοκτητών τους. Πολλά εβραϊκά σπίτια εξακολουθούν να μένουν ακατοίκητα.
Οι δύο τελευταίες εκθέσεις είναι σε παραγωγή του Ισαάκ Ντόστη.
Φωτογραφίες: Διαμάντω Μάτσα.
Η έκθεση τελεί υπό την Ευγενική Χορηγία των Πρεσβειών της Μεγάλης Βρετανίας και του Καναδά.
Το κοινό μπορεί να απολαύσει τα εκθέματα καθημερινά στις:
11:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. και 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ.