Το θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων επανέφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, για πολλοστή φορά και υπήρξε μία θετική εξέλιξη. Ο παριστάμενος Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) κ. Καλαφάτης δήλωσε ότι η θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων παρά τις καθυστερήσεις, θα προχωρήσει και μάλιστα με ενιαίο τρόπο με το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα.
Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Σταύρος Καλογιάννης υπενθύμισε αρχικώς ότι τα Ρυθμιστικά σχέδια των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας αποτελούν μία από τις βασικές πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ, την περίοδο 2004 – 2009, επί Κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, αφού τότε κινήθηκαν οι διαδικασίες εκπόνησης των νέων Ρυθμιστικών σχεδίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και των πρώτων Ρυθμιστικών των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας όπως της Πάτρας, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων.
Και συνέχισε λέγοντας:
«Σε ό,τι αφορά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, η πρώτη φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε το 2008. Εστάλη για διαβούλευση σε όλους τους τοπικούς Φορείς (κεντρική Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, περιβαλλοντικούς συλλόγους), παρ’ ότι αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Θέλαμε όμως να καταστήσουμε τους συμπολίτες μας κοινωνούς της μελέτης από το αρχικό της στάδιο.
Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη (τελική) φάση του Ρυθμιστικού τον Ιούλιο του 2009, και επ’ αυτής υπήρξε μακρά διαβούλευση. Έκτοτε, παρά το γεγονός ότι πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, δυστυχώς το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων δεν έχει θεσμοθετηθεί.
Επισήμανε επίσης ότι η τελική φάση του Ρυθμιστικού, αποτελεί μία ρεαλιστική και αμέσως εφαρμόσιμη λύση, απολύτως συμβατή με τον υπερκείμενο σχεδιασμό (Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια) που δίνει τις κατευθύνσεις στον υποκείμενο σχεδιασμό, σε βάθος 15ετίας, ώστε να εγκριθούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των πρώην δήμων: Ιωαννιτών, Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος και οι πολεοδομικές μελέτες οικισμών του λεκανοπεδίου (π.χ. Περάματος, Σταυρακίου, Μαρμάρων) που εκκρεμούν επί δεκαετία.
Και ολοκλήρωσε λέγοντας:
«Το Ρυθμιστικό Σχέδιο θα δώσει τεράστια ώθηση στην τοπική οικονομία, σε κλάδους όπως η κατασκευή, οι μεταφορές, η μεταποίηση. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Πρέπει να κάνετε σήμερα, κύριε Υπουργέ, ό,τι δεν έγινε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Πέρασαν κυβερνήσεις που ευαγγελίζονταν την «πράσινη» ανάπτυξη. Δεν έκαναν, όμως, το παραμικρό. Δεν τράβηξαν ούτε μία γραμμή στο Σχέδιο Ρυθμιστικού που είχαμε παραδώσει το 2009.
Σε ό,τι αφορά στο ΠΔ προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, άποψή μου είναι ότι πρώτα πρέπει να θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό σχέδιο και στη συνέχεια το ΠΔ της λίμνης, που αφορά και μικρότερη
έκταση. Άλλωστε είναι διαφορετική η νομική βάση στην οποία στηρίζεται το Ρυθμιστικό, ως χωροταξικό/πολεοδομικό σχέδιο και άλλη η βάση του ΠΔ της Παμβώτιδας.
Όμως, μετά τις τεράστιες καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση και των δύο, θα μπορούσαμε να δεχτούμε συμβιβαστικά την ενιαία αντιμετώπισή τους, αρκεί να κινηθούν αμέσως οι σχετικές διαδικασίες.
Τέλος, με το Ρυθμιστικό σχέδιο αντιμετωπίζεται και το θέμα της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) που ισχύει στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων από το 1989 και έχει ξεπεραστεί από καιρό.
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων έχει από καιρό φθάσει σε πολύ ώριμο στάδιο. Το σημαντικότερο: η θεσμοθέτησή του δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ. Προχωρήστε λοιπόν, χωρίς άλλη καθυστέρηση».
Στην απάντησή του ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Καλαφάτης δήλωσε, μεταξύ άλλων:
«… Είναι ακριβώς όπως τα λέτε τα πράγματα … Το σημαντικό στον σχεδιασμό που κάνουμε είναι ακριβώς τοπικές προτεραιότητες να εντάσσονται μέσα σε έναν ευρύτερο χωρικό σχεδιασμό, για να μπορέσει να έχει μια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, έναν σχεδιασμό που θα αφορά τις εθνικές ανάγκες. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων … Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε και τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα. Θα γίνει σωστή και ορθή αξιοποίηση, ενδεχομένως εις βάρος του χρόνου, αλλά η ποιότητα και το μέγεθος του έργου θα δικαιολογούν το ζήτημα του χρόνου που αναφέραμε προηγουμένως. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».