Ένα μουσείο από…. ασήμι, έτοιμο να αποκαλυφθεί στο κοινό… Το Κάστρο αναγεννιέται!

argimouseio1

argimouseio1

Μπορούν τα Κάστρα να ξαναζωντανέψουν; Τα Γιάννινα έδωσαν την απάντηση. Και είπαν ένα μεγάλο ναι. Απόδειξη αποτελεί η ακρόπολη του Ιτς Καλέ, η οποία τα τελευταία χρόνια κατάφερε να γίνει ένας ζωντανός χώρος … Ένας χώρος όπου οι πολίτες επανακτούν τη σχέση τους με το παρελθόν και την ιστορία της πόλης.

Τμήματα που έμεναν ξεχασμένα αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας. Μνημεία αποκτούν προοπτική μέλλοντος..

Και τώρα έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη κομμάτι. Ένα μουσείο από… ασήμι.

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας που θα εγκαινιαστεί το ερχόμενο Σάββατο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αναμένεται να φέρει στην πόλη κορυφαίους πολιτικούς, οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.

argimouseio2

Βρίσκεται στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ και συγκεκριμένα φιλοξενείται στον προμαχώνα και στα παλιά μαγειρεία, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αναξιοποίητα. Το κέλυφος των κτιρίων αυτών, κατασκευών όψιμης τουρκοκρατίας, διαμορφώθηκε κατάλληλα και σε αυτά, θα φιλοξενηθεί η μόνιμη έκθεση, η οποία θα «υπακούει» στους κανόνες της σύγχρονης μουσειολογίας.

Στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου θα υπάρχουν και δείγματα δουλειάς των αργυροχόων της πόλης, στα εργαστήρια των οποίων θα παραπέμπονται οι επισκέπτες.

Στο ισόγειο θα γίνει μια έκθεση αφιερωμένη στην τεχνολογία της αργυροτεχνίας και στον πάνω όροφο θα εκτίθεται η συλλογή αργυρών αντικειμένων, ενώ θα υπάρχει και αναφορά στη σύγχρονη αργυροτεχνία.

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κρίθηκε απαραίτητη για τη συνεχή «αιμοδοσία» του ενδιαφέροντος του κοινού με πολλαπλές εκδηλώσεις.

Το Μουσείο, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και του Δήμου Ιωαννιτών.

Εντάσσεται στο δίκτυο Μουσείων που έχει δημιουργήσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το οποίο με βάση την εμπειρία που διαθέτει, εκτιμά ότι θα προσελκύει τουλάχιστον εξήντα χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

Ταυτόχρονα, με την έμφαση που δίνεται στα Ιωάννινα και την Ήπειρο αναδεικνύεται το κοινωνικο- οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια, καθώς και η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, που συνδέεται στενά με την αργυροτεχνία.

{jathumbnail off}