Έχοντας πολύ υψηλά το ποσοστό της ανεργίας, ο ΟΑΕΔ έχει δημιουργήσει προγράμματα για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.
Δείτε παρακάτω τα βασικότερα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΟΑΕΔ:
– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ώστε να απασχολήσουν επιδοτούμενους ανέργους σε νέες θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι που θα απασχοληθούν από το πρόγραμμα είναι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιταγή επανένταξης αποτυπώνει τη μετατροπή της επιδότησης ανεργίας για τους ανέργους που τη δικαιούνται σε επιχορήγηση της απασχόλησής τους.
– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων, ηλικίας άνω των 50 ετών, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και γενικά εργοδότες που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
– Πρόγραμμα επιχορήγησης για την ενίσχυση της οργανωτικής ικανότητας της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., της Ε.Σ.Ε.Ε. και των Οργανώσεων μελών αυτών, του Σ.Ε.Β., του Σ.Ε.Τ.Ε. καθώς και των Πανελληνίων Οργανώσεων μελών του Σ.Ε.Τ.Ε. Απευθύνεται σε φορείς και οργανώσεις, με την επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι), ηλικίας έως 25 ετών (να διανύουν, δηλαδή, κατά την ημερομηνία πρόσληψής τους έως και το 25ο έτος της ηλικίας τους), να ανέρχεται στο ποσό των 22 ευρώ την ημέρα.
– Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 άνεργων ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ). Η δαπάνη για το πρόγραμμα προκύπτει από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και τον κρατικό προϋπολογισμό για τα ΑμεΑ (ΦΕΚ Β’/1663/2010)
– Πρόγραμμα επιχορήγησης 800 νέων ελευθέρων επαγγελματιών άνεργων ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ατόμων, και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ). Η προβλεπόμενη δαπάνη για την εφαρμογή του μέτρου αυτού είναι 22.550.000 ευρώ και καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και τον κρατικό προϋπολογισμό για τα άτομα με αναπηρία. Να σημειωθεί ότι 600 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα άτομα με αναπηρίες, 100 από άνεργα άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και 100 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα άτομα που έχουν αποφυλακιστεί. (Για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα υπάρχει ασάφεια, αν ακόμα είναι ανοικτό.)
– Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι – ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ). Ο ΟΑΕΔ δίνει κίνητρο στις επιχειρήσεις και γενικά στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, στις τράπεζες και στους φορείς, οργανισμούς ή υπηρεσίες που δεν υπάγονται στον δημόσιο τομέα να δέχονται σπουδαστές για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησής τους (ώστε να διευκολύνονται στη διαδικασία άσκησης απαραίτητης για την απόκτηση του πτυχίου τους).
Επίσης, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πρόσληψη ανέργων 30-49 χρονών, σύμφωνα με την διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη. Οι ωφελούμενοι θα ανέρχονται σε 10.000 ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους. Επιπλέον εξήγησε ότι οι όποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων οφείλονται στο γεγονός ότι το ΕΣΠΑ οργανώνει τον τρόπο διαχείρισης των προγραμμάτων.
Το πρόγραμμα θα δίνει έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους και θα επιχορηγεί νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.).
{jathumbnail off}