Το ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ στην αγορά καλλυντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και τιμής σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έχει προσδιοριστεί για τις 13 Οκτωβρίου.
Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες της εταιρίας NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε. στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Η πρώτη καταγγελία στρέφεται κατά πέντε εταιριών χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής (ESTEE LAUDER HELLAS A.E., Π. Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε., L’ OREAL PRODUITS DE LUXE HELLAS A.E., ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ και PARFUMS CHRISTIAN DIOR HELLAS Α.Ε.Β.Ε.), ενώ η δεύτερη στρέφεται κατά των εταιριών λιανικής εμπορίας καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, που λειτουργούσαν υπό το διακριτικό σήμα «HONDOS CENTER».
Η γενική διεύθυνση έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, έλαβε καταθέσεις και απέστειλε σειρά ερωτηματολογίων και κατέληξε σε εισήγηση (η οποία δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού), στην οποία όπως έγινε γνωστό από την Επιτροπή επισημαίνονται:
-Στην πρώτη περίπτωση οι αντι-ανταγωνιστικές συμφωνίες, ανάμεσα σε χονδρεμπόρους καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τον έμμεσο καθορισμό των τιμών μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών, με τον καθορισμό ενιαίου ύψους εκπτώσεων
-Στη δεύτερη, οι οριζόντιες και κάθετες συμφωνίες στη σύναψη των οποίων προέβησαν οι εταιρίες συμφερόντων των αδελφών Χόντου, υπό το πρίσμα του καθορισμού ενιαίων τιμών, στη σχετική αγορά των καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής.
Οι πρακτικές που εντοπίσθηκαν, εκτιμήθηκε ότι συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα «συνολικό σχέδιο» νόθευσης του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα πάντοτε με την εισήγηση η διάρκεια των παραβάσεων καλύπτει διάστημα από δύο έως και έξι χρόνια για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.
{jathumbnail off}