Στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, η επίθεση της εφορίας θα γίνει ακόμη σκληρότερη. Το τεχνικό μνημόνιο, συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να πετύχουν οι φορολογικές αρχές. Ένας από αυτούς, επιβάλλει ότι από το σύνολο των φορολογουμένων με οφειλές για τους οποίους μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα –ανέρχονται σε περίπου 1.618.460 άτομα- θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για το τουλάχιστον 55%. Στο τέλος του 3ου τριμήνου, είχαν ληφθεί μέτρα για το 48,75%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ότι οι φορολογούμενοι για τους οποίους θα ληφθούν μέτρα, από περίπου 790 χιλιάδες που είναι σήμερα, θα πρέπει να αυξηθούν σε τουλάχιστον 890 χιλιάδες μέχρι το τέλος του έτους και αυτό υπό την προϋπόθεση, όπως αναφέρει το The Toc, ότι δεν θα υπάρξει νέα έκρηξη οφειλετών όπως αυτή που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, 100.000 άτομα θα πρέπει να περιμένουν:
1.Δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών και κατασχέσεις περιεχομένου. Ειδικά για τις καταθέσεις, η εφορία μπορεί να κάνει κατάσχεση ακόμη και για μικρές οφειλές της τάξεως των 50 ευρώ.
2.Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Πιο δημοφιλής διαδικασία είναι η αποστολή ειδοποιητηρίου στον εργοδότη για κατάσχεση του μισθού εφόσον βεβαίως αυτός ξεπερνά το όριο των 1250 ευρώ που προστατεύεται από την κατάσχεση.
Το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός οφειλετών είναι 4,37 εκατομμύρια άτομα αλλά αναγκαστικά μέτρα μπορούν να ληφθούν μόνο για 1,62 εκατομμύρια, δικαιολογείται ως εξής: Η φορολογική νομοθεσία και συγκεκριμένα ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων, προβλέπει ότι αναγκαστικά μέτρα μπορούν να ληφθούν μόνο για όσους έχουν χρέη πάνω από 500 ευρώ. Είναι γεγονός ότι από τον συνολικό πληθυσμό με οφειλές, είναι τεράστιος ο αριθμός αυτών που έχουν μικρά χρέη της τάξεως των μερικών εκατοντάδων ευρώ.
Η έκρηξη στον αριθμό των οφειλετών κατά τον Σεπτέμβριο, οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά εισπραξιμότητας που παρατηρήθηκαν κυρίως στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
{jathumbnail off}