Παρά τις συνεχείς συστάσεις που γίνονται, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δρόμων στην Ήπειρο, απαιτεί προσοχή από τους οδηγούς, η υπερβολική ταχύτητα παραμένει η βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων που καταγράφονται.
Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, καταγράφηκαν 17 τροχαία, εκ των οποίων τα τρία ήταν θανατηφόρα.
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 25 παθόντες (έναντι 33 το 2014).
Ειδικότερα καταγράφηκαν:
3 νεκροί (όσοι και το 2014)
4 σοβαρά τραυματίες (έναντι 9 το 2014)
18 ελαφρά τραυματίες (έναντι 21 το 2014)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
• υπερβολική ταχύτητα
• οδήγηση σε κατάσταση μέθης
• κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
• παραβίαση προτεραιότητας
• έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 2.141 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν :
• 513 για υπερβολική ταχύτητα.
• 19 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
• 16 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
• 83 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
• 70 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
• 29 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
• 4 για παραβίαση προτεραιότητας.
• 19 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
• 35 για αντικανονικό προσπέρασμα.
• 12 για αντικανονικούς ελιγμούς.
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 83 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 104 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
{jathumbnail off}