Ήπειρος: Η φτωχότερη στην Ελλάδα και στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες

NEO ESPAΩς τον Ιούνιο προτάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο

Στην τελευταία θέση μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, με το χαμηλότερο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν παραμένει η Ήπειρος. Η εικόνα της περιοχής όπως καταγράφεται στα επίσημα κείμενα που παρουσιάστηκαν στο πρώτο εθνικό αναπτυξιακό συνέδριο για την κατάρτιση της νέας προγραμματικής περιόδου είναι πράγματι απογοητευτική. Και δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη από αυτή που αποτυπώνεται στους αριθμούς, καθώς οι αριθμοί αφορούν ουσιαστικά μέχρι και το 2010, το κλείσιμο δηλαδή του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που, όπως φαίνεται δεν έφερε την Ήπειρο πολύ κοντά στην σύγκλιση. Το ΑΕΠ φτάνει μόλις στο 64,4% και είναι το χαμηλότερο της χώρας. Με βάση τα στοιχεία αυτά και την πρόταση της Ευρωπαικής Επιτροπής για την κατηγοριοποίηση των Ελληνικών Περιφερειών που διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τη χρηματοδότηση μέχρι το 2020 η Ήπειρος κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία και μαζί με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα αποτελούν τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της χώρας.

 

Στο πρώτο εθνικό συνέδριο δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σύνταξη του νέου προγράμματος όμως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολύ σημαντικά ζητήματα όπως είναι ο αριθμός των Περιφερειακών Προγραμμάτων και το μοντέλο διαχείρισης.

Και είναι εύκολο να γίνει κατανοητό ότι το μοντέλο του ΕΣΠΑ, το οποίο αμφισβητήθηκε εξ αρχής, δεν αποδείχθηκε ούτε ιδιαίτερα χρήσιμο, ούτε λειτουργικό. Παράλληλα φαίνεται να ασκείται έντονη πίεση από τις Περιφέρειες ώστε η μορφή των Περιφερειακών Προγραμμάτων να ακουμπά πλήρως στα διοικητικά όρια της κάθε περιφέρειας και όχι στα όρια των σημερινών προγραμμάτων όπου ένα καλύπτει ουσιαστικά τρεις περιφέρειες. Άλλωστε ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας αυτομάτως παραπέμπει στο πρώτο ως το πλέον ορθό και ικανό να αποτρέψει άλλους πειραματισμούς.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε εντός του Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι αναπτυξιακές ημερίδες στις Περιφέρειες ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν αποσταλεί προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εθνικό αναπτυξιακό συνέδριο. Μετά θα ξεκινήσει η εκπόνηση των προγραμμάτων και η οριστική υποβολή τους.

Στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου σημείωσε ότι δίνεται πλέον μικρότερο βάρος σε υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, την κοινωνική συνοχή, την κατάρτιση και την απασχόληση για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και δράσεις για νέες τεχνολογίες και για την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά για το περιβάλλον ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διαχείριση απορριμμάτων και στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ