Οι σοβαρές αδυναμίες που συνοδεύουν το νέο Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και οι μεγάλες εκκρεμότητες που έχουν μείνει από τους προηγούμενους και αποτελούν θηλιά στο λαιμό των επενδυτών, αναδείχθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Λόης Λαμπριανίδης δεν κατάφερε όχι μόνο να μεταδώσει την αισιοδοξία του για την επιχειρηματική άνοιξη που έρχεται αλλά ούτε να δώσει επαρκείς απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που του τέθηκαν τόσο από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη όσο και από παράγοντες της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.
Ο ίδιος μίλησε για έκρηξη ενδιαφέροντος ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο, όμως αν αυτή συμβαίνει, είναι κάπου μακριά από την Ήπειρο… Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα, στην Ήπειρο, όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης, δεν έχει κατατεθεί ούτε μία πρόταση!!!
Το γεγονός ότι η πόλη των Ιωαννίνων δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές με τα ειδικά κίνητρα, αποτελεί ένα ουσιαστικό μειονέκτημα του νέου νόμου, καθώς οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται δεν αποτελούν επαρκές κίνητρο για νέες επενδύσεις, ενώ ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί καίρια ζητήματα…
«Εντός των ημερών λύνονται» ήταν η μόνιμη απάντηση του Γενικού Γραμματέα σε ότι του τέθηκε, ενώ για την διόρθωση αδυναμιών ή την καθιέρωση πιο γενναίων κινήτρων η απάντηση ήταν επίσης σταθερή.. «Δεν το επιτρέπουν οι θεσμοί»!!!
Τον κ. Λαμπριανίδη, από το όνειρο της επιχειρηματικής άνοιξης, ήρθε να προσγειώσει στη βαρυχειμωνιά της τοπικής οικονομίας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. «Είναι ένας δύσκολος νόμος σε δύσκολες εποχές… Σε μας δεν έχει γίνει καμία αίτηση μέχρι σήμερα», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι επενδυτές είναι στο έλεος του Θεού..
Αναφερόμενος δε στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή σημείωσε ότι καθημερινά επιχειρήσεις κλείνουν ενώ ο τουριστικός κλάδος έχει πεθάνει στο ορεινό τμήμα της Ηπείρου.
Ο κ. Καχριμάνης έκανε ειδική μνεία στις εκκρεμότητες που έχουν αφήσει οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι, τονίζοντας ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επενδυτών που έχει ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις αλλά θα πάρει την επιδότηση σε βάθους χρόνου, υπάρχουν όμως και πολλοί, που εξ αιτίας των αλλαγών που επήλθαν, αδυνατούν να ολοκληρώσουν και οδηγούνται στην καταστροφή.
Νωρίτερα η Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνα Παπαιωάννου είχε μεταφέρει τις παρατηρήσεις του επιστημονικού φορέα, είχε τονίσει ότι ο αναπτυξιακός νόμος δεν αποτελεί πανάκεια και για να καταστεί αποτελεσματικός απαιτείται σταθερό φορολογικό σύστημα, υγιές τραπεζικό σύστημα, ταχείες αδειοδοτικές διαδικασίες, πολιτική σταθερότητα και συνέπεια στις υποχρεώσεις του κράτους.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μήτσης υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται είναι αλλαγή της οικονομικής πολιτικής καθώς η υπερφορολόγηση και οι οριζόντιες μειώσεις των εισοδημάτων, δεν μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ελκυστικούς και αισιόδοξου οικονομικού περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση είχε άρτια διοργάνωση, οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν πολλοί, όμως οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα σε μία σειρά καίριων ερωτημάτων, ήταν κατώτερες των προσδοκιών.
{jathumbnail off}