Την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για την αγελαδοτροφία και εν γένει την κτηνοτροφία, επαναφέρει με εμφατικό τρόπο στο προσκήνιο και η πρόσφατη παύση του καθεστώτος των ποσοστώσεων στο γάλα από την ΕΕ.
Μια εξέλιξη που δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στους εγχώριους παραγωγούς, καθώς εκτιμούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αθρόων εισαγωγών γάλακτος, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κρίσιμος αυτός τομέας της πρωτογενούς παραγωγής.
Το καθεστώς των ποσοστώσεων που ίσχυε σχεδόν 30 χρόνια, έθετε όρια στην παραγωγή των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και επιφύλασσε πρόστιμα στην περίπτωση υπερβάσεων.
Παρότι για την Ελλάδα η ποσόστωση είχε ανέλθει στους 840.000 τόνους γάλακτος και οι ανάγκες μας αγγίζουν τους 1.350.000 τόνους, η εγχώρια παραγωγή φτάνει μόλις στους 600.000 τόνους με τάσεις περαιτέρω μείωσης, ως αποτέλεσμα της συνεχούς συρρίκνωσης της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία πενταετία ο αριθμός των αγελαδοτρόφων έχει περιοριστεί στις 2.500 από 6.000 που ήταν.
«Η παύση των ποσοστώσεων θεωρητικά θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη στην περίπτωση που είχαμε αυτάρκεια γάλακτος», θα πει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αθανάσιος Βασιλέκας, Πρόεδρος της Ένωσης Φυλής “Χολστάιν» (απο τις πιο διαδεδομένες γαλακτοπαραγωγικές φυλές στον κόσμο). «Αντίθετα έτσι όπως έχει η κατάσταση σήμερα η εξέλιξη αυτή ενέχει τον κίνδυνο να μας “πνίξουν» οι Ευρωπαίοι σε φθηνό γαλα.
Πιστεύω ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής και να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική σε βάθος πενταετίας. Κομβικής σημασίας για την προστασία της εγχώριας παραγωγής είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γάλατα και τα γαλακτοκομικά προιόντα», σημειώνει