Αντίστροφη μέτρηση για ριζικές ανατροπές στη φορολογία

DOY ALLAGES

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για ριζικές ανατροπές στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, που είναι ένα από τα βασικά ορόσημα του μνημονίου.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια για αφορολόγητο και συντελεστές δίνουν και παίρνουν, με κεντρικό στόχο -σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- τη μεταφορά των βαρών στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Σήμερα το αφορολόγητο εμμέσως ανέρχεται στις 9.550 ευρώ και “σβήνει” σταδιακά ως τις 42.000 ευρώ εισοδήματος.

Από την άλλη, για το υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς, προβλέπεται αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

Αναφορικά όμως με την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα, το καλό σενάριο προβλέπει ότι θα υπάρχει αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Όμως, όποιος το ξεπερνά θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ.

Ως “μαξιλάρι” για την απορρόφηση των επιβαρύνσεων, θα εφαρμοστούν δύο ή τρεις μικροί συντελεστές ως τις 20.000 ευρώ.

Το εργαλείο για την ανακατανομή των βαρών θα είναι η νέα φορολογική κλίμακα. Το πρώτο σενάριο προβλέπει ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια. κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που έχει εισοδήματα από πολλαπλές πηγές και σήμερα φορολογείται ξεχωριστά, θα φορολογείται, πλέον, συνολικά για το εισόδημα του, με κίνδυνο ο φόρος του να αυξηθεί κατακόρυφα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ξεχωριστή κλίμακα για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού οι δανειστές έχουν εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις για τη φορολόγηση τους όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει ξεχωριστές κλίμακες για κάθε κατηγορία εισοδήματος αλλά με ίδιους συντελεστές και αφορολόγητο μόνο για μισθωτούς – συνταξιούχους.

Τα νέα βάρη από τις ως τώρα κινήσεις του οικονομικού επιτελείου φαίνεται ότι θα σηκώσουν όσοι έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω.

Όσο για τον ανώτατο συντελεστή, μετά από την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς, είναι πιθανόν να φτάσει στο 48% ή στο 50%, για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ.

Για τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά, μίλησε ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι πολίτες έχουν κατανοήσει πως δόθηκε μάχη.

Παράλληλα, από κόσκινο θα περάσουν και οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει.

Στο απυρόβλητο φαίνεται ότι είναι μόνο οι ιατρικές δαπάνες, η προβλεπόμενη μείωση φόρου για άτομα με αναπηρία και η ειδική φορολόγηση των ναυτικών.

Αντιθέτως, στην “κόκκινη” ζώνη είναι απαλλαγές – εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις, τα αφορολόγητα γονικών παροχών- κληρονομιών και οι απαλλαγές από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε καύσιμα- οινοπνευματώδη.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος ή επιβάρυνση.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ