Εικονικά και πλαστά τιμολόγια με υπερκοστολογήσεις ιατρικών ειδών που ξεπερνούν το 241% της πραγματικής τιμής τους φέρεται να ήταν η συνταγή που προκάλεσε ζημιά άνω των δέκα εκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια.
Η οικονομική αστυνομία συνέλαβε τον επιχειρηματία σε
πολυτελές συγκρότημα μεζονετών στη Γλυφάδα. Στο γκαράζ του είχε μια Φεράρι αξίας 200.000 ευρώ. Σε βάρος του, αλλά και σε εναντίον πιθανών συνεργών του ασκήθηκε ποινική δίωξη για:
– Εκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων
-αποκρυψη εισοδημάτων
-φοροδιαφυγή
-ξεπλυμα βρώμικου χρήματος
-απάτη
Ολα τα αδικήματα διώκονται με βάσει τις διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Την υπόθεση ερεύνησαν οι επίκουρος εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου.
Είχε βοήθεια “από μέσα” εκτιμούν οι εισαγγελείς και αρχίζουν έρευνα για τουλάχιστον 100 δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους
Οι δυο εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι ο κατηγορούμενος είχε βοήθεια “από μέσα” κάτι που βάζει στο στόχαστρο της έρευνας τουλάχιστον 100 δημοσίους υπαλλήλους που πιθανώς εμπλέκονται σε διάφορα στάδια της καλοστημένης κομπίνας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 ο επιχειρηματίας και νομιμος εκπρόσωπος εταιρίας εμπορίας ιατρικών ειδών (S T Medical εμπορία ιατρικών ειδών) “παρέστησε ψευδώς σε διοικήσεις νοσοκομειων και υπαλλήλους αρμόδιους για τις προμήθειες, (π.χ Ευαγγελισμός, Θριάσειο, Παίδων Πεντέλη, Παπαγεωργιου , Ιπποκράτειο κλπ σε όλη την Ελλάδα) πως τα είδη που τους προμήθευε είχαν αγοραστεί απο Κυπριακή εταιρία (Praxis Company) στις τιμές που αναγράφονται στα τιμολόγια και πως έπρεπε να ενσωματωθεί στην τελική τιμή και το κέρδος του. Όμως κατά το κατηγορητήριο “τα ιατρικά είδη δεν είχαν αγοράστεί με την μεσολάβηση της Κυπραικής εταιρίας, η οποία συστάθηκε μονο και μονο για να έχει μοναδικό πελάτη την εταιρία του κατηγορούμενου, αλλά απευθείας απο τις προμηθεύτριες εταιρίες του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο ο κατηγορούμενος αγόραζε τα ιατρικά είδη σε τιμές 241% χαμηλότερη από αυτή που εμφάνιζε στα τιμολόγια – δήθεν-αγοράς απο την Κυπριακή εταιρία”.
Μάλιστα εντοπίστηκε περίπτωση αιμοστατικού που αγοράστηκε απο την Τσεχία αντι 2,5 ευρώ και φέρεται να πουλήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο έναντι 500 ευρώ.
Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του είχε ειδικό λογισμικό που έκανε αυτόματα τις υπερτιμολογήσεις
Η οικονομική αστυνομία εντόπισε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή του επιχειρηματία σκληρό δίσκο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει όλα τα τιμολόγια σε ψηφιακή μορφή και ειδικό λογισμικό που έκανε αυτόματα τις υπερτιμολογήσεις. Πηγές αναφέρουν οτι τα πλαστά ή εικονικά τιμιλόγια που εντοπίστηκαν από την οικονομική αστυνομία φτάνουν τα 380 ενώ η αξία τους αγγίζει τα 30 εκατομμυριων ευρώ για “αγορες των ιατρικών ειδών απο την Κυπριακή εταιρία”, τα οποία υπολογίζονται ότι είχαν πραγματικό κόστος για τον επιχειρηματία μόλις 8,5 εκατομμυρια ευρώ.
Τα υπερκέρδη από τη φερόμενη απάτη σε βάρος των νοσοκομείων περνούσαν στην εταιρία του επιχειρηματία ενώ ο ίδιος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην έχει περιουσία. Ωστόσο εμφανίζεται να λάμβανε μερίσματα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρία του όπως 3,5 εκ. ευρώ το 2008, 6,5 εκατ. ευρώ το 2009 και το 2010, 7,5 εκατ. ευρώ.