Από το χωράφι στο καλάθι χωρίς μεσάζοντες

AGORA AGROTONΚίνητρα για τη δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για αγρότες, των λεγόμενων «farmers market», όπου παραγωγοί θα πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές χωρίς την παρουσία εμπόρων, δίνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για «την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών», που ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή.

Η φιλοσοφία των λεγόμενων «farmers market» είναι ότι οι παραγωγοί της περιφέρειας θα διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή. Στόχος του καινοτόμου αυτού θεσμού είναι να κλείσει η ψαλίδα στις τιμές μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία με παράκαμψη κάθε ενδιάμεσης οικονομικής επιβάρυνσης, καθώς και να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και οικονομία.

 

Παράλληλα, το πολυνομοσχέδιο με ρυθμίσεις για ζωοτροφές, τρόφιμα και προστασία των ζώων, εισάγει μια σειρά από νέους θεσμούς όπως είναι τα πολυαγροκτήματα -όπου στο εξής ο επιχειρηματίας που αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στον αγροτουρισμό δεν αρκεί μόνο να έχει ένα κατάλυμα, αλλά θα πρέπει να πληροί συνολικά τρία βασικά κριτήρια: να καλλιεργεί έκταση ή να διαθέτει ζωικό κεφάλαιο, να διαθέτει χώρο εστίασης καθώς επίσης και χώρο διανυκτέρευσης- το μητρώο αγροτών, τα κτηνοτροφικά πάρκα και ο κτηνίατρος εκτροφής.

Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση, τους ελέγχους και τις κυρώσεις στα τρόφιμα, τις ζωοτροφές και τα ζωικά υποπροϊόντα, καθώς και ρυθμίσεις για την υγεία και την προστασία των ζώων.

Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται διατάξεις που ρυθμίζουν εκκρεμή και σημαντικά ζητήματα του κλάδου, όπως η βελτίωση των διαδικασιών παραχώρησης γης σε αγρότες, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη διακίνηση και εμπορία των φυτοφαρμάκων, η απλοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας εμπορίας και ελέγχου λιπασμάτων κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ