Ασφαλιστικές εισφορές και φόροι… βάζουν ταφόπλακα στην κτηνοτροφία!

xorio tzaki

xorio tzaki

Ένα βήμα πριν το γκρεμό και το λουκέτο στις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, με αφορμή τα νέα μέτρα που αναμένεται να δώσουν και την χαριστική βολή στον πρωτογενή τομέα.

Όπως εκτιμάται από συλλόγους και οργανώσεις, η εφαρμογή τους αποσκοπεί στην υφαρπαγή δύο δις ευρώ όσες είναι οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μία πλειάδα προβλημάτων που δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα, το κόστος παραγωγής που είναι ιδιαίτερα υψηλό και τη μορφή που έχει η τοπική παραγωγή, οδηγούν στον οριστικό αφανισμό.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κατάρρευση της κτηνοτροφίας είναι προ των πυλών, εξαιτίας της απαράδεκτης αύξησης της φορολογίας που θ’ αποτελέσει ταφόπλακα για τον κλάδο.

Οι κτηνοτρόφοι δεν παραλείπουν ν’ αναφερθούν στη σχεδιαζόμενη απότομη και μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνοντας πως «πολλοί χρωστάνε στον ΟΓΑ τώρα με αυτές τις εισφορές, οπότε φανταστείτε τι θα γίνει με την μεγάλη αύξηση που σχεδιάζετε».

Πέρα από όλα αυτά, μένουν ανοιχτά πολύ σοβαρά ζητήματα όπως:
– Το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, όπου από την πρώτη στιγμή που ανάλαβε ο κ. Αποστόλου το υπουργείο με τις συνεχόμενες συζητήσεις σε επιτροπές και χωρίς να έχει νομοθετηθεί και κάνει τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής οι κτηνοτρόφοι είναι εκτεθειμένοι χωρίς βοσκότοπο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενεργοποιήσουν δικαιώματα για την νέα ΚΑΠ.
Κάθε χρόνο τον Οκτώβριο οι κτηνοτρόφοι λάμβαναν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και με αυτήν αγόραζαν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους (σε φθηνότερες τιμές) για να τα ταΐσουν τον χειμώνα. Φέτος που δεν έχει πληρωθεί κανένας δεν υπάρχουν ζωοτροφές στις αποθήκες των κτηνοτρόφων.

– Έχουν υπογραφεί πενταετείς συμβάσεις (2012-2017) για την βιολογική κτηνοτροφία όσοι εντάχθηκαν το 2012 και μέχρι σήμερα να μην έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Αν λάβουμε υπ’όψιν το μεγάλο κόστος των βιολογικών ζωοτροφών που αγοράζουν εδώ και τέσσερα χρόνια οι δικαιούχοι και την πληρωμή των μελετητών και των πιστοποιήσεων καθίσταται καταστροφική για τους δικαιούχους αυτήν η ένταξη. Πρέπει άμεσα το Υπουργείο να προχωρήσει σε πληρωμές τόσο της βιολογικής κτηνοτροφίας όσο και των εξισωτικών αποζημιώσεων παλαιοτέρων ετών και των σχεδίων βελτίωσης που έχουν παγώσει.

– Το κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό δεν έγινε γιατί το ίδιο το κράτος είναι αυτό που αυξάνει το κόστος παραγωγής με ακριβό πετρέλαιο, με ακριβό ρεύμα, με μεγάλη φορολογία, με υψηλά ασφάλιστρα, με μεγάλο ΦΠΑ, με ΕΝΦΙΑ, με μεγάλη προκαταβολή φόρου και άλλα.

– Η αύξηση της φορολογίας που πρόκειται να μας επιβάλλεται θα είναι και η ταφόπλακα . Η φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ (με τις επιδοτήσεις) και η προκαταβολή φόρου 100% πρώτα θα αφανίσει τους μικρούς κτηνοτρόφους ενώ και οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να μειώσουν τα ζώα για να τα δουλεύουν μόνοι τους με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια μείωση παραγωγής.

– Αυτήν η μείωση κυρίως στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος θα έχει σαν αποτέλεσμα μελλοντικά να χαθεί και η φέτα ως ΠΟΠ αφού θα είναι αδύνατη η κάλυψη της ζήτησης και υπάρχουν πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ωφεληθούν από αυτό. Μια φέτα (ως ΠΟΠ) που αποκτήθηκε με πολύ κόπο και πολλούς αγώνες και στηρίζει σήμερα τους κτηνοτρόφους κινδυνεύει να χαθεί.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ