To Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», ένα αφιέρωμα στον Καναδικό κινηματογράφο. Οι προβολές γίνονται με τη χορηγία της πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα. Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.
Την Πέμπτη 22 Μαΐου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Janet Tobias, Πουθενά στη Γη (No Place on Earth), (2012, διάρκεια: 83 λεπτά).
Την Παρασκευή 23 Μαΐου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ των Drew Taylor, Larry Weinstein, Ο Άνθρωπός μας στην Τε¬χεράνη (Our Man in Teheran), (2013, διάρκεια: 85 λεπτά).
Πουθενά στη Γη (No Place on Earth)
Όταν ένα εξερευνητής σπηλαίων, ο κυπριακής καταγωγής Chris Nicola σκοντάφτει τυχαία πάνω σε συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι παράνομοι «ένοικοι» μιας παράξενης σπηλιάς, καταλαβαίνει ότι αυτοί, δεν ήταν άλλοι από μέλη της εβραϊκής κοινότητας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Οκτώβριο του 1942, η Έστερ Στέρμερ, μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Ουκρανίας, προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει την οικογένειά της από τη μανία εξόντωσης των Ναζί. Μαζί με άλλα μέλη της εβραϊκής κοινότητας, παραμένουν κρυμμένοι κάτω από τη γη για σχεδόν ενάμιση χρόνο. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα υπόγειας διαμονής χωρίς διακοπή που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο Nicola, μετά από εκτεταμένη έρευνα και αποφασιστικότητα, καταφέρνει να εντοπίσει μερικούς από τους επιζώντες και τους δίνει την ευκαιρία να μοιραστούν την απίστευτη ιστορία τους.
Ο Chris Nicola γεννήθηκε στην στην Αγγλία το 1951 αυτός και η οικογένειά του μεταναστεύουν στις Η.Π.Α. Το 1956 ο Chris μετακομίζει στη Νέα Υόρκη. Στις σπουδές του συγκαταλέγονται η Νομική, η Φυσική, η Εγκληματολογία και η Ψυχολογία. Έχει κάνει αρκετές δουλειές όπως διευθυντής μπαρ, μπράβος, επίκουρος καθηγητής, σωματοφύλακας και ερευνητής σε σχολεία της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια εργάζεται για το FBI και το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Υόρκης (N.Y.P.D.)για 37 χρόνια και σήμερα είναι Senior Investigator για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ξεκινά να ασχολείται με την έρευνα υποβρύχιων σπηλιών της Κεντρικής Φλόριντα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα τη συμμετοχή του σε πάνω από 40 αποστολές σπηλαιολογίας στην πρώην Σοβιετική Ένωση, την Αμερική, την Αφρική, την Καραϊβική και την Ευρώπη. Έχει γίνει διάσημος ομιλητής στις Η.Π.Α. λόγω της έρευνάς του για τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ αυτού. Έχει κατορθώσει να εντοπίσει δεκατέσσερις από τους τριάντα οχτώ κατοίκους των σπηλαίων αυτών.
Ο Άνθρωπός μας στην Τε¬χεράνη (Our Man in Teheran),
Η ταινία φέρνει στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση του Καναδού Πρέσβη Κεν Τέιλορ και της CIA, καθώς και για τις μυστικές συμφωνίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, με στόχο τη διάσωση έξι φυγάδων Αμερικανών διπλωματών, κατά τη διάρκεια της κρίσης των Αμερικανών ομήρων στο Ιράν, το 1979. Η ιστορία είναι γνώριμη σε όσους έχουν παρακολουθήσει το βραβευμένο με Όσκαρ φιλμ Argo του Μπεν Άφλεκ, ωστόσο οι συντελεστές του καναδικού ντοκιμαντέρ διευκρινίζουν ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με αυτό περιορίζεται απλώς στον βασικό κορμό της ιστορίας. Ο Ντρου Τέιλορ παρατήρησε σχετικά: «Όταν αρχίσαμε να γυρίζουμε το ντοκιμαντέρ μας, δεν είχε καν κυκλοφορήσει το Argo. Συζητώντας με τον Κεν Τέιλορ, καταλάβαμε ότι πολλές από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν ήταν γνωστές στο ευρύ κοινό, παρότι είχαν γυριστεί κάποιες ταινίες τη δεκαετία του ’80 με αυτό το θέμα. Εντέλει, το Argo δεν μας πτόησε, αν και προκαλεί δέος να νιώθεις ότι είσαι ένας φτωχός Καναδός που καταπιάνεται κινηματογραφικά με ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει μια μεγάλη εταιρεία όπως η Warner». Και οι δύο συντελεστές του ντοκιμαντέρ τόνισαν ότι πρόθεσή τους ήταν να παρουσιάσουν τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν. «Ο τέως πρωθυπουργός του Καναδά, Τζο Κλαρκ, παρέστη στην πρεμιέρα της ταινίας, λέγοντάς μας «δεν υπάρχει καλύτερη ιστορία από την αλήθεια». Αντλήσαμε πολλές πληροφορίες από το βιβλίο Ο άνθρωπός μας στην Τεχεράνη του Ρόμπερτ Ράιτ και μιλήσαμε με πολλούς από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων εκείνης της εποχής, κάνοντας χιλιάδες ώρες συνεντεύξεων. Θέλαμε να παρουσιάσουμε την ιστορία από μία ευρεία σκοπιά. Η κρίση των ομήρων συνέβη ακριβώς πριν από την ιρανική επανάσταση και γι’ αυτό θέλαμε να ακουστεί η φωνή των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί, να ακουστεί η ιστορία από πρώτο χέρι», είπε η Έλενα Σεμίκινα. Από την άποψη αυτή, ο Ντρου Τέιλορ θεωρεί τελικά ότι το ντοκιμαντέρ είναι μία απάντηση στο Argo. «Για να μάθεις τι συμβαίνει σε μία υπόθεση, πρέπει να μιλήσεις με τους πρωταγωνιστές των γεγονότων, διαφορετικά κάνεις ταινία μυθοπλασίας», τόνισε ο σκηνοθέτης.