Βόμβα στη Βουλή… Καθ’ υπόδειξη της ΑΤΕ το ξεπούλημα της Δωδώνης!

DODONH 17 7 13

DODONH 17 7 13

Με υπόδειξη της ίδιας της Αγροτικής Τράπεζας, υποτιμήθηκε η αξία της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και ξεπουλήθηκε στην εξευτελιστική τιμή των είκοσι εκατομμυρίων.

Την αποκάλυψη έκανε από τα έδρανα της Βουλής, ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος κατέθεσε την έκθεση εκτίμησης, που έγινε από εταιρία και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αγροτικής Τράπεζας για σκόπιμη μείωση του τιμήματος.

Στην έκθεση, όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, περιλαμβάνονται παραδοχές που δεν συνάδουν με την οικονομική επιστήμη. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, δεν υπολογίστηκαν κρίσιμοι δείκτες, όπως η φήμη της εταιρίας, το πελατολόγιο και άλλοι.

Έτσι η πώληση κατέληξε στην ονομαστική αξία των μετοχών, παρότι μελέτες που είχαν προηγηθεί ανέβαζαν την αξία της Δωδώνης από τα 70 εκατομμύρια μέχρι και τα 120.

“Η πώληση της Δωδώνης αποτέλεσε την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής κτηνοτροφίας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση και τη δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης να “ανοίξει ο φάκελος της ντροπής”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εν όψει της συζήτησης για τα αγροτικά θέματα, που αναμένεται να γίνει στη Βουλή, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις και στην υπόθεση της Δωδώνης.

Κατά τα λοιπά ο Βουλευτής Ιωαννίνων παρουσίασε την εθνική στρατηγική για τη φέτα, η οποία επικεντρώνεται στα ακόλουθα σημεία:

Τα σημεία της στρατηγικής στα οποία εστίασε είναι:

· Δημιουργία διεπαγγελματικού φορέα για τη φέτα (στα πρότυπα της Ιταλικής παρμεζάνας) ο οποίος θα έχει τον απόλυτο διαχειριστικό έλεγχο του προϊόντος.

· Αυστηρό έλεγχο στις αθρόες εισαγωγές παντός τύπου γάλακτος (κυρίως από Βαλκανικές χώρες) που προορίζεται για παραγωγή φέτας.

· Αυστηρό έλεγχο στις μονάδες παραγωγής για χρήση τεχνικών μέσων διόγκωσης και ανατροπή της σχέσης 4 προς 1 (για μείωση του κόστους παραγωγής, με ολέθριες συνέπειες τόσο για το προϊόν, όσο και για τους συνεπείς παραγωγούς).

· Γενετική βελτίωση και ανάπτυξη ντόπιων και υπό εξαφάνιση φυλών προβάτων και στήριξη της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών για ζωοτροφές.

· Παροχή κινήτρων σε νέους κτηνοτρόφους και ομάδες παραγωγών.

· Σύγχρονη προωθητική προσπάθεια για την επικράτηση της φέτας ως Ελληνικό προϊόν στην παγκόσμια αγορά, ιδίως μετά τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και τα δεκάδες κυκλοφορούντα, με την ένδειξη φέτα, λευκά τυριά διαφόρων χωρών.

· Υποβολή φακέλου στην UNESCO για να συμπεριληφθεί η φέτα, ως προϊόν μεσογειακής διατροφής, στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ