Δεκαεπτά πέτρινα γεφύρια, που κοσμούν γωνιές της Ηπείρου, κουβαλώντας τις μνήμες μιας άλλης εποχής, αναμένεται να μπουν το επόμενο διάστημα στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
Μετά την κατάρρευση του επιβλητικού γεφυριού της Πλάκας, έχει σημάνει συναγερμός και για άλλα γεφύρια της περιοχής. Εκτός από την κινητοποίηση των τοπικών φορέων, έντονο είναι το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, η οποία σπεύδει να συνδράμει για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Τα 17 πέτρινα γεφύρια, που η ηλικίας τους ξεπερνά και τα τετρακόσια χρόνια, βρίσκονται στην περιοχή του Ζαγορίου, του Αώου και του Αράχθου και περιλαμβάνονται στην πρόταση ερευνητικού προγράμματος που κατατέθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πολυτεχνείο της Γένοβας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Επιλέξαμε τα 17 σημαντικότερα γεφύρια της περιοχής με σκοπό να τεκμηριώσουμε την κατάστασή τους αλλά και τον τρόπο δομήσεώς τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους επιστήμονες» εξηγεί μιλώντας στο «Εθνος» η κ. Ελλη Βιντζηλαίου, καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και διευθύντρια του Τομέα Δομοστατικής.
«Θέλουμε, επίσης, να εκτιμήσουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν -αρκετά κινδυνεύουν από φυσικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, παγετό ή και σεισμούς- και να προτείνουμε τη λήψη μέτρων. Νομίζω ότι ανεξαρτήτως έγκρισης της συγκεκριμένης πρότασης, μια τριμερής προγραμματική συμφωνία μεταξύ Περιφέρειας, υπουργείου Πολιτισμού και Πολυτεχνείου θα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως».
Ενδεικτικό των αναγκών είναι ότι σε πρόσφατη ημερίδα για τις Γέφυρες Μνημειακού Χαρακτήρα, που διοργανώθηκε από το ελληνικό τμήμα της IABSE (The International Association for Bridge and Structural Engineering) με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών, είχε επισημανθεί έντονα η αξία σύστασης ειδικής επιτροπής από την Πολιτεία για την καταγραφή και εξέταση των δεκάδων γεφυριών του 17ου, 18ου, 19ου αιώνα που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
Πρόκειται, άλλωστε, για την προστασία του πολιτιστικού πλούτου της χώρας. «Σε αυτό» προσθέτει η κ. Βιντζηλαίου «οι Ιταλοί συνάδελφοί μου θα ήθελαν και τη συμμετοχή του κοινού. Σκέφτονται ότι θα μπορούσε να φτιαχτεί μια ιστοσελίδα -ενδεχομένως του Δήμου ή της Περιφέρειας- που θα λέει για παράδειγμα ”εσείς που κάνετε καγιάκ ή περπατάτε στην τάδε περιοχή, αν δείτε κάτι σε μια γέφυρα που σας φαίνεται βλάβη, στείλτε το σε μας ή τραβήξτε μια φωτογραφία και στείλτε την” ή ο κόσμος να προσθέτει τεχνικές ή ιστορικές πληροφορίες που γνωρίζει. Από τις 100 πληροφορίες που θα λάβουμε, αν οι πέντε είναι εύστοχες, θα έχουμε καταφέρει πολλά. Θέλουμε ο πολίτης να αισθανθεί συμμέτοχος στη διάσωση των μνημείων…».
Τα γεφύρια που περιλαμβάνονται στην πρόταση είναι:
Αρτας
Πλάκας
Παπαστάθη
Καμπέρ Αγά
Τσίπιανης
Κόνιτσας
Ζέρμας ή Κάντσικου
Κλειδωνιάς
Μίσιου
Νούτσου ή Κοκκόρου
Πλακίδα ή Καλογερικό
Μύλου
Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη
Πιτσώνη
Πετσιώνη
Καλωτά
Βωβούσας
{jathumbnail off}