Κανένα ευχάριστο νέο για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου δεν επεφύλασσε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Στις δυόμισι περίπου ώρες που διήρκησε και με μεγάλο μέρος του χρόνου να χάνεται στη μετάφραση, αναλύθηκε η οικονομική κατάσταση της εταιρίας, κυρίως όμως παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους των Ενώσεων η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ηπειρωτική κτηνοτροφία.
Αν κάτι έχει πραγματική αξία από όσα ειπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση, είναι το γεγονός ότι το αγελαδινό γάλα μειώθηκε κατά δώδεκα χιλιάδες τόνους μέσα σε ένα χρόνο περίπου. Από τους 28 χιλιάδες τόνους που παρήχθη και εισκομίστηκε στη Δωδώνη κατά την προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο, στην τρέχουσα οι ποσότητες δεν θα ξεπεράσουν τους 16 χιλιάδες τόνους.
Στη Γενική Συνέλευση εκφράστηκαν έντονοι φόβοι ότι την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και το πρόβειο γάλα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κτηνοτρόφων που εγκαταλείπουν τις μονάδες τους.
Η κτηνοτροφία λοιπόν διανύει την πιο βαθιά της κρίση και ο κίνδυνος αφανισμού είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξ αιτίας των μεγάλων πλέον καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών που δίνουν το γάλα τους στη Δωδώνη.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη δεν έχει εξοφληθεί ο Μάρτιος. Και στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης όπου ετέθη το συγκεκριμένο θέμα η απάντηση ήταν γενική. Η εξόφληση θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ενώ ακόμη πιο αόριστη ήταν για την καταβολή των χρημάτων του Απριλίου.
Με αυτή την κατάσταση, σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι, δεν υπάρχει κανένα μέλλον.
ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ
Το δεύτερο στοιχείο που αναδείχθηκε και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μεγάλη συρρίκνωση των πωλήσεων της γαλακτοβιομηχανίας στην εγχώρια αγορά. Το γεγονός αυτό αναγνώρισε και ο πρόεδρος της μονάδας Μάικλ Ο’ Νηλ, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ψαλίδα θα κλείσει από την αύξηση των εξαγωγών!
Μόνο που η εσωτερική αγορά ήταν βασικός πυλώνας στήριξης της Δωδώνης, άλλωστε αυτή απορροφούσε το σύνολο των νωπών προϊόντων και φυσικά οι λόγοι της μείωσης πωλήσεων δεν μπορεί να συνδυάζονται μόνο με την οικονομική κρίση. Κι αυτό γιατί άλλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας παρουσιάζουν αύξηση των πωλήσεων τους.
Ο κ. Ο’ Νηλ απέδωσε πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία φυσικά ήταν γνωστή κι όταν πουλήθηκε η βιομηχανία.
Το πιο ανησυχητικό πάντως είναι ότι στη Γενική Συνέλευση δεν παρουσιάστηκε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για την πορεία και την ανάπτυξη της Δωδώνης. Επίσης δεν ακούστηκαν αυτή τη φορά οι γνωστές υποσχέσεις περί εισροής ξένων κεφαλαίων στην περιοχή και μεγαλόπνοων επενδύσεων.