Δεκατέσσερις είναι τελικά οι υποψήφιες ελληνικές πόλεις που θα διεκδικήσουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, με αλφαβητική σειρά, φακέλους κατέθεσαν οι:
Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Τρίπολη.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι σχετικοί φάκελοι θα σταλούν, μερίμνη του ΥΠΠΟΑ, στους εμπειρογνώμονες που απαρτίζουν την επιτροπή επιλογής, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία διοργάνωσης της συνάντησης προεπιλογής κατά την οποία οι πόλεις θα παρουσιάσουν αναλυτικά την υποψηφιότητά τους.
Εκτιμάται ότι η διαδικασία προεπιλογής, που περιλαμβάνει τρεις πόλεις, θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2016 και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ανακηρυχθεί η πόλη που θα κερδίσει τον τίτλο.
Τα Γιάννινα λοιπόν, έχουν δεκατρείς ισχυρούς αντιπάλους. Κάποιοι είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία και την οργάνωση αρκετά νωρίς και κάποιοι άλλοι μπήκαν στην κούρσα την τελευταία στιγμή.
ΒΟΛΟΣ: «Αttracting evolution», να λειτουργήσει δηλαδή ο ελληνικός πολιτισμός ως γιγάντιος μαγνήτης και πεδίο αλληλεπίδρασης με αυτούς της Ευρώπης. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της υποψηφιότητας του Βόλου, που έχει ως άσσο στο μανίκι τον μεγάλο αριθμό εθελοντών. Εθελοντές που ανέρχονται στις 11.317!
Ο φάκελος βασίζεται στο τρίπτυχο αντίθεση (παρελθόν και πολιτιστικό παρών), σύνθεση (δράσεις με καινοτόμες ιδέες) και στη μεταμόρφωση (το τελικό αποτέλεσμα)
ΔΕΛΦΟΙ Με το σύνθημα «Metamorfosis» οι Δελφοί διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ Την ισχυρή βούλησή της να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 δηλώνει η πόλη της Ελευσίνας
Ως μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και ως κατεξοχήν βιομηχανικό κέντρο στη σύγχρονη εποχή, η φυσιογνωμία της Ελευσίνας διαμορφώνεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία σύνθεσης των αντιθέτων.
Στην ίδια διαδικασία βρίσκεται σήμερα και η Ευρώπη στο σύνολό της, στην προσπάθειά της να υπάρξει ως ενιαία οντότητα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό αυτή την προοπτική, η Ελευσίνα βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού προβληματισμού.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ Με τη στήριξη όλων των δήμων της Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού το φάκελο υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.
Από το Γραφείο Υποψηφιότητας Kalamata:21, σχολιάστηκε ότι «η Καλαμάτα είναι η πρώτη και μοναδική πόλη που έχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, για τη διοικητική οργάνωση και για τα έργα υποδομών».
Μόλις την προηγούμενη βδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε το σχέδιο οργάνωσης, χρηματοδότησης και δημιουργίας υποδομών για τη φιλοξενία του τίτλου “Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021” για τα έτη 2017 – 2025.
Ο προϋπολογισμός του εγχείρηματος, ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ – εκ των οποίων 3 εκ. εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα και 17 εκ. από τον δημόσιο τομέα.
ΚΕΡΚΥΡΑ Παρά την εμφανή καθυστέρηση –σε σχέση τουλάχιστον με άλλες πόλεις της χώρας που έχουν τον ίδιο στόχο- η Κέρκυρα θα διεκδικήσει όσες πιθανότητες της αναλογούν για να αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο, ο φάκελος αποτελεί έναν οδικό χάρτη και θα χαράξει τη στρατηγική της πολιτιστικής ανάπτυξης της Κέρκυρας.
ΛΑΡΙΣΑ Τον φάκελο της υποψηφιότητας κατέθεσε ο δήμος Λαρισαίων.
Συνάμα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ενέκρινε τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού λογαριασμού και την ίδρυση δημοτικής ανώνυμης εταιρεία (Α.Ε) ειδικού σκοπού, που θα διαχειρισθεί το ζήτημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «εξαιρετική δουλειά» τη σύνταξη του φακέλου με τον οποίο η Λάρισα «θα διεκδικήσει με αξιώσεις» την υποψηφιότητα, το πρόγραμμα της οποίας αφορά «στον πολιτιστικό σχεδιασμό της πόλης για τα επόμενα 10 – 15 χρόνια».
ΛΕΣΒΟΣ Τον φάκελο κατέθεσε ο Δήμος Λέσβου, επιδιώκοντας να κερδίσει τον τίτλο.
Για την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης, δεν έχουν γίνει γνωστά, πολλά στοιχεία, ωστόσο στόχος του δήμου είναι να περάσει στον επόμενο γύρο.
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Η υποψηφιότητα του Μεσολογγίου θέτει ως στόχο στόχο να γίνει πρόσκοπος πολιτισμού στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.
Επιδιώκει την ανάπτυξη, την εξέλιξη, την αλλαγή μέσα από την πολιτιστική πολυμορφία και την δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας με την κατάκτηση μιας αναγνωρίσιμης θέσης στην διεθνή σκηνή.
Η τουριστική ανάπλαση και αναγέννηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αποτελεί σημαντικό προσανατολισμό και κυρίαρχο στόχο της υποψηφιότητας του Μεσολογγίου, με πρακτικές ανάδειξης του φυσικού τοπίου, της ιστορικής κληρονομιάς και των γαστρονομικών απολαύσεων.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ Με προσδοκίες για επιτυχία κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο Πειραιάς.
Ο Δήμαρχος θεωρεί ότι ο Πειραιάς έχει προβάδισμα. Μάλιστα ελπίζει στη νίκη και δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει τον επόμενο μεγάλο στόχο.
ΡΟΔΟΣ Τον φάκελο της υποψηφιότητας κατέθεσε και το Νησί των Ιπποτών. Η Ρόδος.
Η υποψηφιότητα της Ρόδου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021 αφορά την τέχνη και το ανθρώπινο πνεύμα. Έχει επιλέξει την ιδέα του ταξιδιού ως μεταφορά για το μονοπάτι που οδηγεί στην αυτογνωσία, με συνοδοιπόρους πιο αλληλέγγυους και εμπνευσμένους πολίτες.
ΣΑΛΑΜΙΝΑ Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας διεκδικεί η Σαλαμίνα, με τη συμπλήρωση των 2500 χρόνων από τη ναυμαχία όπου έσωσε την Ευρώπη και τον Δυτικό πολιτισμό.
ΣΑΜΟΣ Τον πλήρη φάκελο και την ολοκληρωμένη πρόταση της για τη διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021 μετά από μια συγκροτημένη προετοιμασία 6 μηνών, κατέθεσε η Σάμος.
«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η Σάμος με την μεγάλη ιστορία και παράδοση απέδειξε ότι μπορεί να βασιστεί στο έμψυχο δυναμικό της και να διατυπώσει μια αναπτυξιακή πρόταση με οικουμενικό μήνυμα χωρίς να υστερεί έναντι ουδενός», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
ΤΡΙΠΟΛΗ Κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού η υποψηφιότητα της Τρίπολης, για την ανάληψη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, με βασικό μήνυμα τη φράση «in Arcadia».
Ο φάκελος υποψηφιότητας του TRIPOLIS-ARCADIA 2021, δεν αφορά μόνο την Τρίπολη, αλλά το σύνολο της Αρκαδίας. Έχει σταθερό σημείο αναφοράς το Αρκαδικό Ιδεώδες, το οποίο επιλέχθηκε ως κεντρικό μήνυμα, που θα σφραγίσει επικοινωνιακά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα συνυφαίνει αισθητικά όλες τις δράσεις της υποψηφιότητας.
Αυτές είναι οι πόλεις με τις οποίες συναγωνίζονται τα Γιάννινα..
{jathumbnail off}