Δολιανά: Ερωτήματα για το κράτος, στήριξη στους πρόσφυγες

doliana2

doliana2

ΦΩΤΟ

Η επιχείρηση που ξεκίνησε ο στρατός για το στήσιμο σκηνών πέριξ των χώρων της εστίας, ξεσήκωσε τους κατοίκους στα Δολιανά. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα, δεν είχε αποσαφηνιστεί αν θα χρησιμοποιηθεί και το γήπεδο του χωριού, όπως αναφέρονταν στην αρχική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

Μετά την παρέμβαση του δημάρχου, το μεσημέρι του Σαββάτου, αποσαφηνίστηκε ότι το γήπεδο δεν θα χρησιμοποιηθεί, ενώ ορισμένες από τις σκηνές στους προαύλιους χώρους της εστίας απομακρύνθηκαν.

Κάποιες άλλες στο πίσω μέρος, ανάμεσα στα δέντρα παραμένουν, ενώ όσες τοποθετήθηκαν στην είσοδο θα χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικοί χώροι, κυρίως για την καταγραφή των προσφύγων που θα φτάσουν.

doliana1

Ο στρατός δουλεύει πυρετωδώς ώστε να αποκαταστήσει το κτίριο που παράμενε κλειστό επί δέκα και πλέον χρόνια και εκτίμηση είναι ότι οι πρόσφυγες θα φτάσουν εντός των ημερών.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων στα Δολιανά, παρουσία του Δημάρχου, των αντιδημάρχων, του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

Οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα δεν λείπουν, αλλά αυτά σχετίζονται κυρίως με τους σχεδιασμούς της ελληνικής πολιτείας και όχι με την παρουσία των προσφύγων.

Οι κάτοικοι άλλωστε είναι έτοιμοι να τους υποδεχθούν και να συνεισφέρουν για την καλύτερη παραμονή τους στην περιοχή.

Το τοπικό συμβούλιο, λέει όχι σε σκηνές έξω από τον χώρο της εστίας, ζητά να διασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια, να συγκροτηθεί ομάδα για την διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και επί τη ευκαιρία, προβάλλει το αίτημα της ίδρυσης αστυνομικού τμήματος στα Δολιανά.

doliana3

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ενημέρωσε διεξοδικά για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καυτηριάζοντας τη στάση της πολιτείας, να θέσει την αυτοδιοίκηση έξω από κάθε σχεδιασμό, αλλά και το έλλειμμα ενημέρωσης, η οποία φτάνει με το σταγονόμετρο και μόνο μέσω στρατού ή πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας.

Έτσι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα, ούτε για τον αριθμό των προσφύγων, ούτε για τον χρόνο παραμονής.

Μετά τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε, όπως είπε ο δήμαρχος, απέσπασε την προφορική δέσμευση, ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος του γηπέδου. «Βρεθήκαμε σε ένα αδιέξοδο. Επιλέξαμε να βοηθήσουμε. Να είμαστε μέσα στις εξελίξεις και να προλάβουμε προβλήματα», τόνισε ο δήμαρχος.

doliana4

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Ντόντης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο προσφυγικό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που κλείνουν τα σύνορα στους πρόσφυγες παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες. Σχετικά με το Κέντρο Φιλοξενίας στα Δολιανά σημείωσε ότι «η τοπική κοινωνία θα είναι ενωμένη, θα δείξει την φιλοξενία της και την αλληλεγγύη της, όπως το έχει πράξει και στο παρελθόν».

Στις διεθνείς διαστάσεις του προσφυγικού αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Καραγιάννης καυτηριάζοντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των μεγάλων δυνάμεων, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζουν αποτελούν την αιτία του προβλήματος.

Στην συνάντηση μίλησαν κάτοικοι του χωριού, εκπρόσωποι της εκκλησίας, του πολιτιστικού συλλόγου, του ΣΜΕΚ Δολιανών, εκφράζοντας την διαφωνία τους με το στήσιμο σκηνών σε εξωτερικούς χώρους, μεταφέροντας την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην καλύτερη φιλοξενία των κατοίκων ενώ από ορισμένες πλευρές καυτηριάστηκε η εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

doliana5

Εν κατακλείδι, αυτό που ανέδειξε η διεξοδική συζήτηση που έγινε, είναι η ταύτιση απόψεων Δήμου, φορέων και κατοίκων… Και όπως ανέφερε, στον επίλογό του ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης «είναι η ώρα της συστράτευσης και όλοι θα κάνουν το καλύτερο».

doliana6

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ