Δράσεις για εμπορία και ποιότητα μελιού

MELISSIAΤέσσερις επιπλέον δράσεις ενεργοποιούνται από το ετήσιο πρόγραμμα ενίσχυσης της μελισσοκομίας. Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση εγκρίνεται συνολικά το ποσό των 200.000 ευρώ για την πραγματοποίηση αναλύσεων στο μέλι σε διαπιστευμένα εργαστήρια του εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και για την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης μελιού.

Από το ποσό αυτό, τα 170.000 ευρώ θα διοατεθούν για την πραγματοποίηση αναλύσεων, για τον έλεγχο της ύπαρξης καταλοίπων φαρμάκων και άλλων επικίνδυνων ουσιών στο μέλι, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας του καταναλωτικού κοινού και η παραγωγή και εμπορία ασφαλών προϊόντων. Τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ προσανατολίζονται για την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης μελιού.

 

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση 4.1 «Αναλύσεις μελιού» έχουν μελισσοκόμοι, μελισσοκομικές οργανώσεις και ιδιώτες συσκευαστές και τυποποιητές μελιού μέχρι τις 5 Αυγούστου 2013, ενώ στη δράση 4.2 «Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού» οι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και οι κοινοπραξίες αυτών, μέχρι τις 20 Ιουλίου 2013.
Οι αιτήσεις συμμετοχής και για τις δύο δράσεις υποβάλλονται στην έδρα της Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής όπου υπάγεται κάθε αιτών.

Με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η συνέχιση της λειτουργίας, μέχρι τις 31 Αυγούστου, του ηλεκτρονικού δικτύου μελισσοκομίας, αλλά και ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη συνέχιση των εξής δράσεων: α) της λειτουργίας του ηλεκτρονικού δικτύου μελισσοκομίας και β) των κάτωθι ερευνητικών προγραμμάτων:

● «Στοιχειοθέτηση μοντέλου πρόγνωσης της μελιτοέκκρισης των μελιτογόνων εντόμων πεύκης και ελάτης» από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Γενική Δ/νση Αγροτικής Έρευνας – Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών)
● «Ταυτοποίηση του Ελληνικού βασιλικού πολτού και γύρης – Καθορισμός ποιοτικών κριτηρίων» από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το συνολικό ποσό για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων ανέρχεται σε 66.000 ευρώ (10.000 ευρώ για το ηλεκτρονικό δίκτυο μελισσοκομίας, 20.500 ευρώ για το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα και 35.500 Ευρώ για το δεύτερο ερευνητικό πρόγραμμα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ