Ο Χανκ Ντέιβιντ , διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας Energean Oil & Gas., εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές ενδείξεις που συνηγορούν στην ύπαρξη υδρογονανθράκων, ενώ χαρακτήρισε την περιοχή ως υποερευνημένη, παρόλο που γειτονικές περιοχές περιέχουν αποδεδειγμένες δομές υδρογονανθράκων, δίνοντας μάλιστα και σημαντική παραγωγική δραστηριότητα.
Για την περιοχή των Ιωαννίνων ο κ. Ντέιβιντ ανέφερε ότι υπάρχουν προφανείς ομοιότητες με το πεδίο φυσικού αερίου στο Δέλβινο, το Delvina Gas, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με παραγωγή από δύο γεωτρήσεις αυτήν την περίοδο.
Ο ίδιος όμως χαρακτήρισε, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ως ιδιαίτερα δύσκολη και υψηλού κόστους την ερευνητική προσπάθεια, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή και η ύπαρξη ποσοτήτων υδρόθειου στα όποια κοιτάσματα.
Στο μεταξύ, οι πρώτες αναλύσεις των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες που έγιναν στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης υποδεικνύουν την ύπαρξη υποσχόμενων στόχων, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.
Η ερμηνεία των δεδομένων, πρόσθεσε, πραγματοποιείται στο Χιούστον και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2014. Θα ακολουθήσει όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση η προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων.
Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο διαγωνισμός θα είναι επιτυχής, επικαλούμενος το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει πετρελαϊκές εταιρείες για την αγορά των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες. Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες αυτές ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο από τη νορβηγική PGS και κάλυψαν 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 12.500 χλμ σεισμικών γραμμών.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξερευνήσει το δυναμικό των υδρογονανθράκων σε όλες τις περιοχές όπου η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας.
Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών προκειμένου να αξιοποιηθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες στον εγχώριο τομέα των υδρογονανθράκων, επεσήμανε από την πλευρά του ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas.
Κατά τον κ. Ρήγα, ως αντικίνητρα για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, λειτουργούν:
-Η έλλειψη υποδομών.
-Η απουσία επαρκούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
– Οι περιορισμοί που προκύπτουν με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
– Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη κυρίως λόγω των εξελίξεων γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κύπρο και στο Ισραήλ.
-Οι δυσκολίες στη διασφάλιση χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ανέφερε, επίσης, ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν βγαίνει με εξαγγελίες και με εκτιμήσεις για γιγαντιαία κοιτάσματα, αλλά με μεγάλες επενδύσεις, με γεωτρήσεις και συστηματική δουλειά.