Δ. Αβραμόπουλος: Πρέπει να αποφύγουμε την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα

avra sinedio

avra sinedio

Σύνθετο, δύσκολο και δυσεπίλυτο, το προσφυγικό.. Πρόβλημα που δεν είναι Ελληνικό, δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκό, αλλά είναι παγκόσμιο…

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου που οργάνωσε στα Γιάννινα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο και στο οποίο ξεχώρισε η ομιλία του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για το μεταναστευτικό, κατέστησε σαφές από την αρχή ότι η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ η Ελλάδα βρέθηκε χωρίς σχεδιασμός και χωρίς υποδομές.

avra sinedrio1

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η προσφυγική κρίση αμφισβητεί το βασικό θεμέλιο της Ένωσης, που είναι η αλληλεγγύη ενώ έστειλε μήνυμα πως πολλές ευρωπαϊκές, αλλά και άλλες χώρες στη διεθνή κοινότητα, δεν αντιλαμβάνονται ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα, και ότι μόνο μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε προκύπτει ότι οι μεταναστευτικές ροές ήταν υψηλές το 2015. Πάνω από 150.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ιταλία, οι περισσότεροι από αυτούς διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική.

Σχεδόν 900.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Πολλοί από αυτούς συνέχισαν στη βόρεια Ευρώπη μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα έχει βιώσει μια πολύ μεγάλη αύξηση των παράτυπων αφίξεων. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία.

avra sinedrio2

Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη παρουσιάζει επίσης αύξηση. Το 2015, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2014, και τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2013. Σχεδόν 1,4 εκατομμύρια αιτήσεις υποβλήθηκαν στην ΕΕ το περασμένο έτος.

Η Επιτροπή, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, προχώρησε σε συγκεκριμένες δράσεις για να διαχειριστεί την κατάσταση και να δώσει Ευρωπαϊκές λύσεις.

Έτσι αύξησε σημαντικά τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, υπό τον συντονισμού του Frontex. Στην Ιταλία, χάρη στην κοινή επιχείρηση Triton, διασώθηκαν πάνω από 150.000 μετανάστες το 2015 και στην Ελλάδα, χάρη στην κοινή επιχείρηση Poseidon, διασώθηκαν πάνω από 100.000 μετανάστες.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, συστάθηκαν 11 “hotspots”στην Ιταλία και την Ελλάδα, προκειμένου να είναι σε θέση να προσδιορίζουν με ταχύτητα αυτούς που δικαιούνται άσυλο.

Τα hotspots, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, είναι υπηρεσίες και χάρη στη λειτουργία τους, έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των δακτυλοσκοπημένων μεταναστών που εισήλθαν στην Ιταλία και την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Από την Επιτροπή έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της μετεγκατάστασης, με στόχο τα επόμενα δύο χρόνια να έχουν μετακινηθεί κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη 160 χιλιάδες πρόσφυγες.

Μέχρι τώρα, τα Κράτη Μέλη έχουν μετεγκαταστήσει μόλις 1000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

avra sinedrio3

«Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα Κράτη Μέλη που δεν έχουν μετεγκαταστήσει ούτε έναν πρόσφυγα. Ελπίζω η κατάσταση να αλλάξει στις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε με έμφαση πως κάτι τέτοιο επείγει να υλοποιηθεί ώστε η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα να μην εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Επιτροπή έχει διαθέσει σημαντικά κονδύλια για την χρηματοδότηση στα Κράτη Μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την κρίση, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, η Επιτροπή θα διαθέσει 2,58 δις μέχρι το 2020. Στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, η Επιτροπή θα διαθέσει 2,2 δις μέχρι το 2020.

Στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαική Επιτροπή είναι η αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και σε σημαντικές βελτιώσεις στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, η ενίσχυση των νόμιμων οδών μετανάστευσης και στήριξη των προσπαθειών ενσωμάτωσης, η χρήση καλύτερων τεχνολογιών για τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων, και η αξιοποίηση των ταμείων της ΕΕ για στοχευμένες δράσεις που θα βελτιώσουν τη μεταναστευτική πολιτική.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να χτυπηθούν τα οργανωμένα κυκλώματα που διακινούν μετανάστες από τη Συρία μέχρι την Κεντρική Ευρώπη και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να διασφαλιστούν νόμιμες και ασφαλείς οδοί. Ουσιαστική λύση δε, είναι η πολιτική λύση, δηλαδή η αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Με έμφαση δε, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να σηκώσει τείχη στην ξενοφοβία και το ρατσισμό, στοιχεία που απειλούν το κοινό οικοδόμημα και δοκιμάζουν τις αξίες και τις αρχές της.

Κλείνοντας σημείωσε ότι οι πενήντα περίπου χιλιάδες πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα, θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον χρόνο αυτό.

BASILIKI TANOY GIA

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία τον Αύγουστο διατέλεσε και πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι το διάστημα εκείνο έγινε κατανοητό ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την Ελλάδα.

Από την πλευρά της συνεχάρη τους κατοίκους των Ιωαννίνων για την αλληλεγγύη που δείχνουν στους πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζουν στην περιοχή και την χώρα μας, πρέπει να κατανοούν και να σέβονται την καθημερινότητα των κατοίκων, τους νόμους της χώρας και να συνεργάζονται με τις αρχές.

Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, τόνισε ότι οι προσφυγικές ροές τείνουν να πάρουν διαστάσεις πανδημίας και αναδεικνύουν πλειάδα προβλημάτων.

Υπογράμμισε ότι τα κλειστά σύνορα ακυρώνουν de facto το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι εικόνες που διαδραματίζονται καθημερινά αποτελούν γροθιά στον πολιτισμό και το ευρωπαικό γίγνεσθαι.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι το προσφυγικό είναι δύσκολο πρόβλημα και εξήρε την αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί από τον ελληνικό λαό και τους κατοίκους της περιοχής.

Σημείωσε ωστόσο, ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός από την κυβέρνηση, μεγαλύτερη συνεργασία με τους θεσμούς όπως είναι η αυτοδιοίκηση και καλύτερη οργάνωση.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ