Σοβαρούς προβληματισμούς στο συνεταιριστικό κίνημα της περιοχής δημιουργεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της κτηνοτροφίας, μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Δωδώνης.
Η μη καταβολή των χρημάτων που τους οφείλονται έχει δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας Νίκος Γκιζάς.
Όπως επισήμανε ο κ. Γκίζας «είχαμε ξεκινήσει μια διαδικασία να συσταθεί ένας πυρήνας, να μπορέσουμε με πιστωτικά ιδρύματα που έχουμε έρθει σε επαφή να προεξοφλούν κάποιες επιταγές που θα τους δίνει η ΔΩΔΩΝΗ όταν πηγαίνουν το γάλα». Όμως «δεν προχωρήσαμε πολύ σ΄αυτή την κατεύθυνση κι ο λόγος είναι ότι η υπόσχεση από την πλευρά της Διοίκησης, όχι σήμερα, όχι αύριο, αναστέλλει θα μπορούσαμε να πούμε περαιτέρω τη διαδικασία και κάνει και κάποιους κτηνοτρόφους δύσπιστους όσον αφορά αυτή την εξέλιξη. Περιμένουν μέρα με τη μέρα πότε η ΔΩΔΩΝΗ θα βάλει τα χρήματα. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα προς αυτή την κατεύθυνση». Στη συνέχεια ο ίδιος κατέθεσε την προσωπική του άποψη για το τι βήματα μπορούν α γίνουν ώστε να υπάρχουν θετικές εξελίξεις για τους παραγωγούς και στον τομέας αυτό.
«Προσωπικά θεωρώ ότι πέρα από το Συνεταιρισμό των Κτηνοτρόφων που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ηπείρου θα πρέπει να συσταθεί μια Ομάδα Παραγωγών Γάλακτος που να έρθει σε επαφή με όλους αυτούς – γιατί άλλο ο συνδικαλισμός κι άλλο η εμπορεία. Η Ομάδα Παραγωγών είναι απαραίτητη γιατί θα έχει πρόσβαση και σε άλλου είδους προγράμματα που θα προκύψουν από τη νέα ΚΑΠ και θα μπορέσει ως εργαλείο να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουν σήμερα αναφορικά με τη διακίνηση του γάλακτος και τη μη πληρωμή από τη ΔΩΔΩΝΗ. Εμείς ως Ένωση μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ακόμη μετά και από διευκρινιστικά ερωτήματα ότι μέσα και από τη νέα ΚΑΠ θα υπάρχουν ευκαιρίες για τους παραγωγούς που έχοντας συστήσει μια Ομάδα Παραγωγών θα έχει « όλα αυτά τα εργαλεία στο χέρι της και για καλύτερη τιμή, και για καλύτερες επαφές και να εκμεταλλευτεί και κάποια προγράμματα του δεύτερου πυλώνα και γενικότερα στην αξιοποίηση του ζωικού κεφαλαίου».
«Δεν πρέπει ν΄ αφήσουμε την τύχη μας στα χέρια άλλων», είπε καταλήγοντας ο κος Γκίζας, σημειώνοντας πως πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν οργάνωση των παραγωγών σε Ομάδες Παραγωγών. «Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή, ίσως αργήσαμε κιόλας, να οργανωθούμε. Αν δεν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, της συσπείρωσης και της ισχύος τότε φοβάμαι πολύ ότι θα γίνουμε έρμαια το καθενός εμπόρου. Γι΄ αυτό λοιπόν πράγματι η ισχύς είναι τη ενώσει. Σιγά – σιγά ακούγονται αυτές οι φωνές και θέλω να πιστεύω ότι αν δημιουργηθεί ο πρώτος πυρήνας , που υπάρχουν άνθρωποι για τον στήσουν, πιστεύω ότι αυτός πυρήνας θα είναι δυνατός για να συστήσει μια Ομάδα Παραγωγών», είπε ο κος Γκίζας, φέροντας ως παράδειγμα άλλες περιοχές όπως στη Θεσσαλία ή στη Θράκη όπου έχουν Δημιουργηθεί Ο.Π. και οποίες στήνουν και τα δικά τους μαγαζιά για «να μπορούν να εκμεταλλευτούν καλύτερα το βιός τους».