Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Κομμένου

ek kommeno2

ek kommeno2

Κορυφώθηκαν, 72 χρόνια μετά το φρικιαστικό πρωινό της 16ης Αυγούστου 1943, οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας, με την τέλεση του μνημόσυνου σφαγιασθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων, στην κεντρική πλατεία της Μαρτυρικής Κοινότητας Κομμένου Άρτας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

ek kommeno1Το μακελειό στο Κομμένο Άρτας ήταν μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Μια μηχανοκίνητη μονάδα ναζιστικών στρατευμάτων από τη Φιλιππιάδα εισέβαλε στο χωριό τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943 και με πρόσχημα την ύπαρξη ανταρτών εξόντωσε με απερίγραπτη αγριότητα 317 άτομα, μεταξύ των οποίων δεκάδες νήπια και μικρά παιδιά.

{jathumbnail off}