Την ελληνοαλβανική συνεργασία, με αιχμή του δόρατος τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, πανηγύρισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό Υπουργό Ενέργειας…. Και μπορεί η Κυβέρνηση να έχει λόγους για τους πανηγυρισμούς αυτούς, μπορεί και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας επίσης να έχει λόγους, λόγους μπορεί να έχει και η Αλβανία.
Η μόνη που δεν έχει κανένα λόγο πανηγυρισμού είναι η Ήπειρος. Κι αυτό γιατί είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας για την οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη διασύνδεσης με τον αγωγό φυσικού αερίου.
Η ιδέα και τα σχέδια του ελληνοιταλικού αγωγού θάφτηκαν οριστικά και μαζί η δυνατότητα να μετατραπεί η Ήπειρος σε ενεργειακό κόμβο.
Η δυνατότητα αυτή, με την προώθηση του ΤΑΡ, πέρασε στη γείτονα χώρα, με την Ήπειρο να μπαίνει οριστικά στο περιθώριο.
Ίσως αυτό, η διασύνδεση της Ηπείρου με τον αγωγό φυσικού αερίου, να αποτελεί σήμερα το πιο σοβαρό ζήτημα, ζήτημα ζωτικής σημασίας για την περιοχή.
Το εντυπωσιακό είναι ότι προς το παρόν αποφεύγουν οι περισσότεροι να μιλήσουν γι’ αυτό. Και δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα κανενός υποψηφίου για το αξίωμα του Περιφερειάρχη.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο Αλβανός Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας, DamianGjiknuri, κατά τη συνάντηση που είχαν αναφέρθηκαν σε όλα τα θέματα κοινού ενεργειακού ενδιαφέροντος, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, οι προετοιμασίες για τη δημιουργία του οποίου προχωρούν βάσει του χρονοδιαγράμματος, τόσο στο εσωτερικό των κρατών, όσο και στο επίπεδο των απαιτούμενων διμερών διευθετήσεων.
Παράλληλα, υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερης συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής Ελληνο-Αλβανικής Επιτροπής με αντικείμενο την επεξεργασία νέων προτάσεων και την διαχείριση των σχετικών θεμάτων.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ενημέρωσε τον Αλβανό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των ερευνών Υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο. Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η γεωγραφική γειτνίαση και οι γεωλογικές ομοιότητες Ελλάδας και Αλβανίας δημιουργούν ελπίδες και στις δύο χώρες για εξαιρετικά ευνοϊκές εξελίξεις στο θέμα αυτό.
Ο Αλβανός Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας, Damian Gjiknuri, παρουσίασε το σύνολο των έργων που πρόκειται να παραχωρηθούν το επόμενο διάστημα στη γειτονική χώρα μέσω διεθνών διαγωνισμών, στους οποίους θα μπορούν να συμμετάσχουν και Ελληνικές εταιρίες.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου υπάρχουν δυνατότητες γόνιμης και επωφελούς μεταφοράς τεχνογνωσίας από το ΚΑΠΕ προς την Αλβανική πλευρά.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε :
«Καλωσορίζω τον φίλο DamianGjiknuri στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Συζητήσαμε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Και τα ζητήματα της ενέργειας και τα ζητήματα της διαχείρισης υδάτων. Συνολικά, θεωρώ ότι είμαστε σε μία εξαιρετικά καλή χρονική συγκυρία, ώστε οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να γίνουν πολύ πιο δημιουργικές, πολύ πιο υποστηρικτικές η μία προς την άλλη.
Διότι δεν είναι μόνο ο αγωγός TAP που μας ενώνει. Ασφαλώς ο TAP αποτελεί το μεγάλο, συμβολικό έργο, το οποίο θα ενώσει τις δύο χώρες. Θα έχουμε μια ακόμη πιο στενή συνεργασία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε διατεθειμένοι και το αποφασίσαμε να δώσουμε όλη την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, ώστε να στηρίξουμε με τεχνογνωσία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Για παράδειγμα, στα ζητήματα της δημιουργίας μιας εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου, που η Ελλάδα έχει εμπειρία – αντίστοιχα η Αλβανία δεν έχει – θεωρώ πως μπορούν οι εμπειρογνώμονες των δύο κρατών να έχουν μία εξαιρετικά θετική συνεργασία.
Είναι βέβαιο ότι η ίδια η φύση και οι γεωλογικοί σχηματισμοί ανάμεσα στις δύο χώρες μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε συνέργειες και σε ζητήματα ερευνών υδρογονανθράκων. Αυτό επίσης θα μας βοηθήσει, να κάνουμε ακόμη στενότερους τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως ουσιαστικά και συμβολικά η απόφασή μας να δημιουργήσουμε την Κοινή Επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα της ενέργειας και την διαχείριση των υδάτων, σηματοδοτεί ένα εξαιρετικά θετικό βήμα στο να συζητήσουμε ως φίλοι και γείτονες τα θέματα που μας ενώνουν, τα θέματα που μπορούμε και πρέπει να λύσουμε, ώστε οι δύο λαοί να έρθουν ακόμη πιο κοντά και οποιοδήποτε ζήτημα υπάρχει σε κάθε περίπτωση να λύνεται με καλή θέληση, με αμοιβαιότητα και με γνώση ότι το συμφέρον είναι κοινό.
Μπορούμε πράγματι σ’ αυτή τη γειτονιά της Ευρώπης να στείλουμε ένα μήνυμα συνεργασίας, ένα μήνυμα ότι η ενέργεια, οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι και οι ίδιες οι κοινωνίες μπορούν να βρουν θετικά στοιχεία για να φέρουν ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.»