Εξαντλημένα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ενώ την επόμενη εβδομάδα, 6 Μαρτίου, η Ελλάδα θα πληρώσει περίπου 290 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της εξόφλησης του πρώτου μέρους της δόσης προς το ΔΝΤ.
Στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου η κυβέρνηση πιθανολογείται ότι θα θέσει εκ νέου το αίτημα για αύξηση του πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, καθώς πληροφορίες από την ΕΚΤ λένε ότι δεν έχει υποβληθεί εκ νέου το αίτημα αυτό, όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς.
Σε ό,τι αφορά τις ασάφειες του κειμένου της συμφωνίας, από την πλευρά του κ. Σόιμπλε λένε ότι δεν υπάρχει καμία ασάφεια στη συμφωνία του Eurogroup και ως προς τον αριθμητικό στόχο που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα για το 2016.
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κείμενο του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι έτσι διατυπωμένο που ουσιαστικά οδηγεί σε χαλάρωση των στόχων και για τα επόμενα έτη. Πρακτικά αυτό που αναφέρει η πλευρά του κ. Σόιμπλε σημαίνει ότι κάθε χρόνο μέχρι το 2022 θα πρέπει η Ελλάδα να επιτυγχάνει πλεονάσματα περίπου 9 δισ. ευρώ, για την αποπληρωμή του χρέους.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο όρος “δημιουργική ασάφεια” το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο όρος αυτός δεν υιοθετήθηκε ως μέσο παραπλάνησης των εταίρων αλλά ως πνεύμα της συμφωνίας του Eurogroup, με στόχο να ξεπεραστούν οι διαφορές των δυο πλευρών όπως αυτές είχαν προκύψει στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, με δήλωσή του αναγνώρισε ότι υπάρχουν σαφήνειες που δεν βοηθάνε -όπως οι ιδιωτικοποιήσεις- όπως όμως και ασάφεια που επίσης δεν βοηθάει -όπως για το χρέος.