«.. Εμείς διεκδικήσαμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα για να τονώσουμε την ταυτότητα της Ηπείρου και όχι για να την χάσουμε… Τέτοια πολιτιστική πρωτεύουσα δεν την θέλουμε..»…
Είναι μία από τις φράσεις του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, κατά τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που άφησε άφωνους τους περισσότερους από τους παριστάμενους!!!
Ο κ. Γκόγκος για μία ακόμη φορά, σε μία συζήτηση, που αποτέλεσε τον επίλογο της πολυσυζητημένης υπόθεσης, δεν βρήκε κανένα μειονέκτημα στην πρόταση των Ιωαννίνων, δεν βρήκε κανένα λάθος στο Πνευματικό Κέντρο που διαχειρίστηκε την υπόθεση, αντιθέτως όλα έγιναν τέλεια, αλλά αυτό που έφταιξε ήταν… λίγο η επιτροπή των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων και λίγο η Καλαμάτα!
Άλλωστε ο κ. Γκόγκος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στην υποψηφιότητα της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας επιχειρώντας εμφανώς να την μειώσει.. Με την διαφορά βέβαια ότι η Καλαμάτα πέτυχε αυτό που τα Γιάννινα δεν μπόρεσαν!
Βέβαια όσα δεν είπε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, τα είπε η δημοτική σύμβουλος και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος στον ίδιο οργανισμό Βάσω Μέγα, η οποία ανέλαβε και την ευθύνη που της αναλογεί.. Άλλωστε το είχε έμπρακτα όταν υπέβαλλε την παραίτησή της.
Επιγραμματικά λοιπόν ανέφερε:
– Ήταν ένα εγχείρημα ανταγωνιστικό και δύσκολο αλλά δεν είχαμε αντιληφθεί το concept – την κεντρική ιδέα.
– Έγιναν οργανωτικά λάθη.
– Έγιναν λάθος επιλογές ανθρώπων, με εταιρίες που άλλαζαν στη διαδρομή.
– Δεν ακουμπήσαμε την κοινωνία και δεν την εμπλέξαμε στο εγχείρημα.
– Η κοινωνία έπρεπε να έχει συμμετοχή, η διεκδικήσει να είναι χαρά και όχι αφημένη στην τύχη κάποιων, μεμονωμένων ανθρώπων.
– Έγιναν οργανωτικά λάθη, λάθος επιλογές ανθρώπων, εταιρίες που άλλαζαν, δεν ακουμπήσαμε την κοινωνία και δεν την εμπλέξαμε, θα έπρεπε να έχει συμμετοχή, να είναι χαρά και όχι στην τύχη κάποιων μεμονωμένων ανθρώπων.
Και βέβαια, αφού κατέθεσε τη λίστα με τα λάθη, συμπλήρωσε ότι «είχαμε καλή πρόθεση, αλλά πιθανόν δεν επαρκούσαμε». Κατέληξε δε τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της διεκδίκησης δεν θα πρέπει να μας κάνει να κατεβάσουμε τον πήχη στον πολιτισμό αλλά να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα.
Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν εκτενής, ωστόσο κατά ένα μικρό μέρος επικεντρώθηκε στα οικονομικά στοιχεία.
Από αρκετούς συμβούλους της αντιπολίτευσης τονίστηκε ότι ο οικονομικός απολογισμός που παρουσίασε ο κ. Γκόγκος ήταν ελλιπέστατος, καθώς το μόνο που περιείχε ήταν ονόματα (προμηθευτές, συνεργάτες κλπ) και αριθμούς, τα ποσά που δόθηκαν.
Η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στοίχισε συνολικά 235 χιλιάδες ευρώ. Από το Δήμο Ιωαννιτών δόθηκαν 150 χιλιάδες και άλλες 53 προήλθαν από χορηγίες.
Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, και καθώς ένα μικρό ποσό από τις χορηγίες δεν έχει εισπραχθεί ακόμη, υπάρχει άνοιγμα της τάξης των 45 χιλιάδων ευρώ.
Ο κ. Γκόγκος βέβαια, ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν νόμιμα, επιλέχθηκε η μέθοδος των αναθέσεων λόγω πίεσης χρόνου, όλες οι παραλαβές έγιναν από επιτροπές και όλα τα εντάλματα εγκρίθηκαν από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου!
Στις εταιρίες που χρησιμοποιήθηκαν από το Πνευματικό Κέντρο πληρώθηκε το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα, δόθηκαν σε συνεργάτες που χρησιμοποιήθηκαν από την περιοχή.
«Ξοδέψαμε λίγα και κερδίσαμε πολλά» ανέφερε ο κ. Γκόγκος, για να ισχυριστεί ότι η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν εκτίμησε σωστά την πρόταση της πόλης και το καινοτόμο πρόγραμμα που είχε κατατεθεί…
Σε αυτό το σημείο ήταν που ανέφερε πως εμείς τέτοια πολιτιστική πρωτεύουσα δεν την θέλαμε, αφήνοντας πολλούς εμβρόντητους.
Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας η κεντρική εισήγηση έγινε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Τσόλη, η κριτική του οποίου κινήθηκε σε ήπιους τόνους, δεδομένου ότι η παράταξή του είχε στηρίξει τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής..
«Γιατί τόση μυστικοπάθεια για κάτι που ξεκίνησε με μεγαλοψυχία… Ο φάκελος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κόντεψε να γίνει φάκελος της Στάζι», ανέφερε ο κ. Τσόλης, καυτηριάζοντας έτσι το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή απέφευγε συστηματικά οποιαδήποτε ενημέρωση καθόλη την διάρκεια της προετοιμασίας.
Ο Λάζαρος Νάτσης, με την τοποθέτησή του, ήταν ο μόνος που ικανοποίησε τη Δημοτική Αρχή –άλλωστε ο Δήμαρχος του αναγνώρισε υπέρβαση της μιζέριας- καθώς δεν μπήκε στην ουσία του θέματος, αλλά υποστήριξε ότι η εμπειρία που κερδήθηκε θα πρέπει να κωδικοποιηθεί και να αξιοποιηθεί.
Ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτησή του υπήρξε ο Άρης Μπαρτζώκας. Η παράταξή του άλλωστε, ήταν η μόνη, που από την ώρα που ελήφθη η απόφαση για συμμετοχή των Ιωαννίνων στην κούρσα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, επέμενε στην ανάγκη της ενημέρωσης και της συμμετοχής της κοινωνίας.
«Τι έκανε απόψε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου… Μας αράδιασε τα μειονεκτήματα του φακέλου της Καλαμάτας. Μακάρι να τα είχε και ο φάκελος των Ιωαννίνων. Πρώτοι θα ήμασταν.. Και τι άλλο μας είπε; Ότι δεν θα θέλαμε μια τέτοια πολιτιστική πρωτεύουσα… Τα κριτήρια τα ξέραμε από πριν. Και δεν ήταν κριτήριο τα like στο Facebook» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρτζώκας, για να συμπληρώσει ότι ο οικονομικός απολογισμός είναι πρόχειρος και ελλιπέστατος.
Κατέληξε δε απευθυνόμενος στον κ. Γκόγκο, λέγοντας ότι «ο δήμαρχος έπρεπε να σας παύσει χθες».
Ο Δήμαρχος πάντως παρείχε απόλυτη πολιτική στήριξη και προστασία στον συνεργάτη του, παρακάμπτοντας κομψά ακόμη και την σκληρή κριτική της Βάσως Μέγα, αναγνωρίζοντας και σε κείνη, υπέρβαση της μιζέριας.
Το πιο εντυπωσιακό όμως, είναι ότι ο κ. Μπέγκας αμφισβήτησε άμεσα την αντικειμενικότητα της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
«Γίνεται μία αξιολόγηση εν κρυπτώ.. Δεν έχει αντικειμενικά κριτήρια, άλλωστε ο πολιτισμός δεν έχει αντικειμενικά κριτήρια. Έτσι μην αποκλείουμε την αδικία», ανέφερε ο Δήμαρχος για να καταλήξει σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή δεν μετανιώνει για αυτό που έκανε καθώς της έμεινε ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια.
Προφανώς ο δήμαρχος αναφέρονταν στην πρόταση των Ιωαννίνων, η οποία, κατά τους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, δεν έκανε για την διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας, αλλά είναι επαρκής για ένα ετήσιο φεστιβάλ.
{jathumbnail off}