Επίτιμος διδάκτορας ο Αθανάσιος Φωκάς

FOKAS1Τελετή αναγόρευσης του κ. Αθανασίου Φωκά, Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή της Μαθηματικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Cambridge σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 και ώρα 20.00, στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου (Πανεπιστημιούπολη).

Το πρόγραμμα της Τελετής περιλαμβάνει:

•        Μικρές μουσικές στιγμές για κιθάρα και φωνή με τον κ. Αλέξη Μπάγια και την υψίφωνο κα       Ειρήνη Δόβα.

 

•        Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ.      Αλμπάνη.

•        Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Ορθοπαιδικής, κ. Παναγιώτη Ν. Σουκάκο.

•        Έπαινο του έργου του τιμωμένου από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ.      Χρήστο Β. Μασσαλά.

•        Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος και περιένδυση        του τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Πρύτανη και  Προεδρεύοντα    του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη.

•        Επίδοση των μεμβρανών από τον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη.

•        Ομιλία του τιμώμενου Καθηγητή κ. Αθανασίου Φωκά με θέμα: «Πώς γνωρίζουμε; Έμφυτη Γνώση, Ασυνείδητη Αντίληψη και ο ρόλος των Μαθηματικών».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Αθανάσιος Φωκάς γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, που ήταν και παραμένει  πηγή έμπνευσής του, και έτυχε μιας ευρύτατης παιδείας. Έλαβε το πτυχίο του αεροναυπηγού από το Imperial College του Λονδίνου το 1975, το διδακτορικό του στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Caltech το 1979, καθώς επίσης και το πτυχίο του γιατρού από την Ιατρική Σχολή του Miami το 1986.

Το 1986 εξελέγη καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Clarkson των ΗΠΑ. Το 1996 ανέλαβε την έδρα των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και από το 2002 την έδρα της Μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge. Πρέπει να τονιστεί ότι η έδρα αυτή ανήκει στο Τμήμα  Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής, όπου υπηρέτησαν ο πολυσχιδής Newton και ο τολμηρός φυσικός και κοσμολόγος Hawking.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών, διεθνών επιστημονικών εταιρειών και ενώσεων. Το συγγραφικό του έργο είναι εξαιρετικά πλούσιο, καθώς έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων, είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε συνέδρια, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Έχει συνεργαστεί ερευνητικά με πλειάδα διακεκριμένων επιστημόνων: τον Israel Gelfand, τον J. Keller, το Serguei Novikov, κ.ά. και φυσικά με τους μαθητές του, ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες.

Το επιστημονικό του έργο έχει τεράστια διεθνή αναγνώριση και άνοιξε και ανοίγει νέους δρόμους: περιλαμβάνεται στο ISI Web of Science στον κατάλογο των «most highly cited» ερευνητών στα Μαθηματικά.

Ο Αθανάσιος Φωκάς έχει τιμηθεί πάμπολλες φορές για τη συνεισφορά του στην παραγωγή νέας γνώσης. Το 1983 τιμήθηκε με το βραβείο «J. W. Graham, Research Prize» της πολιτείας της Νέας Υόρκης, το 2000 με το « Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου (το βραβείο αυτό έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως οι: M. Lighthill, D. S. Jones, R. Penrose, J. Ball, Hawking), το 2003 με το Αριστείο των Θετικών Επιστημών, στον κλάδο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, από την Ακαδημία Αθηνών, το 2005 με το Σταυρό του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 2006 με το Αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μάλιστα με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το Πανεπιστήμιο Clarkson τον τιμά οργανώνοντας σε μόνιμη βάση τις διαλέξεις: «The Fokas Distinguished Lecture Series» και πολλά πανεπιστήμια ανά την υφήλιο τον έχουν ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορά τους.

Το 2009 επιλέχθηκε «Guggenheim Fellow», το 2010 εκλέχθηκε «Fellow of the European Academy of Science» και το φθινόπωρο του 2012 ήταν «Onassis Senior Visiting Scholar» στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Οι επιστημονικές κοινότητες και οι κοινότητες των ελλήνων θεωρούν τιμή τους να είναι μέλος τους. Είναι επίτιμος δημότης των Οινουσσών και των Δελφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ