Επτά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων

ANERGIA 11 4 13Την προώθηση επτά διαφορετικών προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης, με στόχο έως το τέλος του έτους να ωφεληθούν έως 145.000 άνεργοι, επιδιώκει ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Άμεσα ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης για το πρόγραμμα στήριξης 38.000 ανέργων ηλικίας 25 – 29 ετών, όπου μέσω voucher (επιταγή κατάρτισης) θα προσφέρει τόσο θεωρητική εκπαίδευση διάρκειας 100 ωρών όσο και πρακτική άσκηση έως πέντε μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αύριο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για νέους άνεργους ηλικίας 18 – 24 ετών.

 

Τα υπόλοιπα πέντε προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι:

* Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων άνω των 29 ετών: Θα πραγματοποιηθεί μέσω ΟΑΕΔ και στόχο έχει να καλύψει έως 16.000 θέσεις απασχόλησης. Θα τεθεί σε διαβούλευση εντός Αυγούστου, ενώ θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση που συνολικά θα φτάνει έως τους πέντε μήνες.

* Λειτουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ). Στόχο έχει να απασχολήσει 6.000 ανέργους σε θέσεις εργασίας που αφορούν την κοινωνική οικονομία και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

* Πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης για 50.000 ανέργους. Πεντάμηνη εργασία σε δημόσιους φορείς, ξεκινάει επίσης τον Σεπτέμβριο.

* Ειδικό πρόγραμμα για 15.000 ανέργους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε τομείς που αποτελούν την αιχμή της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροτική παραγωγή και η πληροφορική. Το πρόγραμμα αναμένεται να είναι έτοιμο έως τον Νοέμβριο.

* Πρόγραμμα (youth guarantee) για 8.000 ανέργους ηλικίας έως 24 ετών. Η έναρξή του προσδιορίζεται για τον Δεκέμβριο.

Το κόστος όλων των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης έως το τέλος του έτους θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 601.000.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ