Πολλά είναι τα ερωτήματα και εύλογες οι απορίες για το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ στο οποίο τις ημέρες αυτές καλούνται να συμμετέχουν μαθητές από πολλά δημοτικά σχολεία της Ηπείρου (ακολουθούν και γυμνάσια) με τη συναίνεση των γονιών τους.
Και τα ερωτήματα αυτά δεν αφορούν μόνο στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών όσοι υλοποιούν το πρόγραμμα αλλά και σε πολλά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος που καλούνται να επωμιστούν τα σχολεία όσο και με τις παρεμφερείς δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που δέχονται οι γονείς, το πρόγραμμα αφορά στην αξιολόγηση της σωματικής διάπλασης, της φυσικής κατάστασης και των συνηθειών διατροφής των μαθητών. Στο πλαίσιο υλοποίησής του θα γίνει μέτρηση σωματομετρικών χαρακτηριστικών (ύψους, βάρους, περιμέτρου μέσης) και φυσικής αντοχής (άλμα σε μήκος, τέστ αντοχής, ταχύτητα, αναδιπλώσεις) των μαθητών.
Στο ίδιο σημείωμα δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των μαθητών και πως θα διαφυλαχθούν τα προσωπικά δεδομένα του καθενός.
Επιπλέον τα σχολεία, σε μία περίοδο όπου με δυσκολία καλύπτουν τις πιεστικές καθημερινές ανάγκες, καλούνται να καλύψουν τα υλικά για τη διεξαγωγή των τεστ αυτών.
Η διεξαγωγή του όλου προγράμματος και ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που θα προκύψουν καθίσταται ύποπτος εξ αιτίας των παράπλευρων δραστηριοτήτων που αναπτύσσει ο επιστημονικός υπεύθυνος, καθηγητής στο Χαροκόπειο Λάμπρος Συντώσης.
Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας – http://www.familyfit.gr/company_s1.asp – ο κ. Συντώσης ίδρυσε το 2004 στη Γλυφάδα το πρώτο κέντρο ρύθμισης βάρους. «Σύντομα άρχισαν τη λειτουργία τους και τα Family Fit εκτός της περιοχής Αθηνών τα οποία διευθύνονται από επιστήμονες με πολύχρονη πείρα σε ερευνητικό και κλινικό έργο.
Σκοπός είναι η παροχή επιστημονικής καθοδήγησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αναγκών που σχετίζονται με τη ρύθμιση βάρους, τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και την υγεία.
Έχοντας δημιουργήσει ένα πλήρες πλέγμα υπηρεσιών, είμαστε σε θέση να εξασφαλίζουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε ανάγκη ρύθμισης βάρους», σημειώνεται στην ιστοσελίδα. Τα υπόλοιπα μάλλον πρέπει να τα απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας.