Ο απόλυτος παραλογισμός του ελληνικού κράτους…. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Ζαγορίου… Αυτό βιώνουν οι τοπικοί φορείς, οι κάτοικοι και οι τουρίστες.
Δύο ατυχήματα που συνέβησαν στην περιοχή και δύο καταδίκες που ακολούθησαν αναδεικνύουν τον παραλογισμό αυτό.
Πριν από μερικές ημέρες στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε η δασική υπηρεσία. Αφορμή ήταν ατύχημα που είχε συμβεί στο μονοπάτι που οδηγεί από τη Μονή της Αγίας Παρασκευής Μονοδεντρίου προς τις σπηλιές και τα Ασκηταριά.
Το μονοπάτι που έχουν διανύσει χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή. Ένας τραυματισμός όμως από πτώση, σε αυτό το επικίνδυνο κομμάτι του δρόμου ήταν αρκετός για να οδηγήσει στα δικαστήρια και στην καταδικαστική απόφαση.
Ακολούθησε ένα δεύτερο δικαστήριο. Αυτή τη φορά στο εδώλιο ο δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου κατηγορούμενος κι αυτός για παρόμοια υπόθεση.
Μία άλλη επισκέπτρια στην περιοχή, σκόνταψε κατά την επίσκεψη της στο χώρο όπου βρίσκεται το άγαλμα της Γυναίκας της Ζαγορίου, έπεσε, έσπασε το πόδι της και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο.
Και στη συνέχεια προσέφυγε κατά του Δήμου για να ακολουθήσει η καταδίκη του δημάρχου. Κι ας μην έχει ο Δήμος καμία αρμοδιότητα για τον συγκεκριμένο χώρο.
Με αφορμή το πρώτο συμβάν και μετά από ένα αλαλούμ αλληλογραφίας μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου, ο ιερέας της Αγίας Παρασκευής προχώρησε στο κλείσιμο του μονοπατιού.
Έτσι τοποθετήθηκε μια σιδερένια μπάρα και η διέλευση του μονοπατιού είναι πλέον απαγορευτική για τους επισκέπτες. Οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν της ενέργειας αυτής ήταν πολλές.
Έντονος όμως και ο προβληματισμός μεταξύ των τοπικών φορέων. Κανένας δεν είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο μονοπάτι στον Εθνικό Δρυμό και συνάμα όλοι μπορούν να βρεθούν υπόλογοι όπως άλλωστε συνέβη ήδη μία φορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τοποθετηθεί η μεταλλική μπάρα, έγιναν πολλές συζητήσεις και στο Δήμο και στον Φορέα Διαχείρισης για το τι θα πρέπει να γίνει. Μεταξύ των άλλων συζητήθηκε το ενδεχόμενο τοποθέτησης πινακίδων όπου θα ενημερώνουν ότι η διέλευση γίνεται με προσωπική ευθύνη…
Όμως ατύχημα μπορεί να συμβεί σε δεκάδες άλλα σημεία του Ζαγορίου, ακόμη και σε ένα από τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τότε όλοι θα ήταν διπλά υπόλογοι… Στην περίπτωση αυτή και για τις πινακίδες που δεν θα είχαν μεριμνήσει να τοποθετήσουν…
Παράλογα; Κι όμως συμβαίνουν!