Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συναισθηματική συμπεριφορά και την λειτουργία της μάθησης
Κι όμως! Η κατανάλωση ζάχαρης σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες. Μέχρι τώρα, είναι γνωστές οι επιπτώσεις από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης για τη σιλουέτα μας αλλά και για την υγεία των δοντιών, τώρα όμως Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη και την λειτουργία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, η φρουκτόζη, ένας τύπος φυσικής ζάχαρης που εμπεριέχεται σε φρούτα και λαχανικά αλλά και σε αναψυκτικά και γλυκά, καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου και μπορεί να οδηγήσει σε μία μεγάλη γκάμα ασθενειών, από διαβήτη και καρδιακά νοσήματα έως Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν την έρευνά τους σε τρωκτικά για έξι εβδομάδες δίνοντάς τους νερό με φρουκτόζη (ποσότητα ίση με ένα λίτρο αναψυκτικού την ημέρα για τον άνθρωπο). Στη συνέχεια συνέκριναν την διανοητική τους κατάσταση με αυτή της ομάδας των τρωκτικών που έπιναν μόνο νερό. Και οι δύο ομάδες των ποντικών γυμνάζονταν, όμως αυτά που είχαν καταναλώσει νερό με φρουκτόζη, δεν είχαν «γερή μνήμη».
Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» αναφέρει ότι, για τους επιστήμονες η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συναισθηματική συμπεριφορά και την λειτουργία της μάθησης.
Το θετικό όμως στην αμερικανική έρευνα είναι ότι, τα λιπαρά ωμέγα – 3 που εμπεριέχονται σε μεγάλη ποσότητα στον σολομό, μπορούν να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό. Στην διαπίστωση αυτή κατέληξαν οι ερευνητές όταν, σε μία τρίτη ομάδα αρουραίων χορήγησαν εκχύλισμα λιναρόσπορου, πλούσιου σε λιπαρά ωμέγα -3, αλλά και νερό με φρουκτόζη. Η ομάδα αυτή δεν εμφάνισε εγκεφαλικές αλλοιώσεις.
{jathumbnail off}