Την αναθεώρηση των όποιων σκέψεων για κλείσιμο του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας ζητά ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ο Σύλλογος επισημαίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην περιοχή Λωρίδα Σαγιάδας,
σε απόσταση αναπνοής από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα έχει αναπτυχθεί εδώ και 25ετία, ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος του Νομού, αυτός της ιχθυοκαλλιέργειας.
Στη θαλάσσια περιοχή της Λωρίδα Σαγιάδας βρίσκονται εγκατεστημένες σήμερα 24 μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ υπάρχουν ανάλογες χερσαίες εγκαταστάσεις καθώς και ένας ιχθυογεννητικός σταθμός.
Στις μονάδες αυτές απασχολούνται περί τους 300 μόνιμους υπαλλήλους και 140 εποχικοί.
Η συνολική παραγωγή ανέρχεται στους 12.000 τόνους ψαριών, η οποία στο σύνολό της εξάγεται, συνεισφέροντας στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας περί τα 60 εκ. ευρώ.
Η ασφαλής λειτουργία όλων αυτών των μονάδων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας.
«Σε μια ακριτική περιοχή όπως η δική μας, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και καθημερινοί. Η εποπτεία της θαλάσσιας περιοχής από τα εντεταλμένα για το σκοπό αυτό όργανα της πολιτείας είναι επιβεβλημένη, ώστε να μην υπάρξουν περιστατικά που θα δημιουργήσουν προβλήματα είτε στην ασφάλεια του προσωπικού, είτε των μονάδων και του ζωικού τους κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα, από τη φύση της δραστηριότητας μας είναι απαραίτητη η καθημερινή μας επαφή με την Υπηρεσία του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας για την επίλυση πρακτικών, γραφειοκρατικών αλλά και λειτουργικών ζητημάτων.
Αντιλαμβάνεστε, ότι η όποια απομάκρυνση του λιμενικού σταθμού θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα τόσο στην καθημερινότητα μας, όσο και στην ασφάλεια των μονάδων μας.
Θεωρούμε, πως γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο Ναυτιλίας, όχι μόνο δε θα εξετάσει την όποια κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Σαγιάδας, αλλά αντιθέτως θα προβεί στην ενίσχυσή του, με προσωπικό και μέσα, ώστε να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και εργαζομένων στην ακριτική μας περιοχή», επισημαίνεται στην επιστολή του Συλλόγου.