Δίπλα στα απομεινάρια της θρυλικής γέφυρας Κοράκου, τα Θεοφάνεια έδωσαν μία ακόμη αφορμή, για να αναδειχθεί η Κοιλάδα του Αχελώου και να προβληθεί ο πολιτισμός της περιοχής.
‘Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας πραγματοποίησε την επίσημη τελετή του αγιασμού των υδάτων, την ημέρα των Θεοφανείων, στην Γέφυρα Κοράκου.
Η τελετή έγινε παρουσία του Δημάρχου Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδου, των τοπικών αρχών καθώς και πολλών κατοίκων της περιοχής.
Η Γέφυρα Κοράκου βρίσκεται στην Κοιλάδα του Αχελώου ανάμεσα από τους ορεινούς Δήμους Αργιθέας Καρδίτσας και Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας.
Μετά το πέρας της τελετής ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος με δήλωσή του τόνισε ότι ευελπιστεί με τη νέα χρονιά να δρομολογηθούν λύσεις για την επίλυση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων του ορεινού Δήμου και εξέφρασε την δικιά του αγωνία για το μέλλον.
Η Γέφυρα του Κοράκου
Στα πόδια του Φέλλου Πετρωτού (Λιασκόβου) Αργιθέας Καρδίτσας, στο συνοικισμό Συκιάς-θέση Πυργάκι ή Σκαλούλα κοντά στα Ξερικούλια και στα πόδια του Κοκκινόλακου των Πηγών (Βρεσθενίτσας) Άρτας (Φράξος- πλαγιά Τσολάκη), όπου ο Αχελώος ή Άσπρος ή Ασπροπόταμος χωρίζει τους δυο νομούς χτίστηκε το 1514-1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι». Η γέφυρα ανατινάχθηκε το 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν.
Το Κορακογιόφυρο, όπως είναι επίσης γνωστή η γέφυρα Κοράκου, δεν ήταν απλώς ένα πετρογέφυρο. Αποτελεί θρύλο, ιστορία, πολιτισμό.
Η δε τέχνη και τεχνική του θεωρούνται αξεπέραστη. Ήταν κτισμένο πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης – Γόμφων – Αργιθέας – Αμβρακίας και είχε μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία.
Ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, καθώς το άνοιγμα στην βάσης της ήταν 48 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος της 26, το πλάτος της 2,30 ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν 80 μέτρα. Λέγεται ότι ειδικά τις μέρες της βαρυχειμωνιάς το πέρασμα της γέφυρας προκαλούσε φόβο και δέος. Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι της περιοχής θυμούνται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι είχαν υψοφοβία τους έδεναν τα μάτια.
Φορείς και κάτοικοι της περιοχής έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της γέφυρας.
Το αίτημα ανακατασκευής της γέφυρας έχει ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και το υποστηρίζουν κορυφαίες προσωπικότητες του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.
Πρωτεργάτης της εκστρατείας αυτής είναι ο Αντώνης Κοσσυβάκης, στέλεχος στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, που κατάγεται από την περιοχή και με κάθε ευκαιρία στρέφει τα φώτα της Ευρώπης στην Κοιλάδα του Αχελώου.
{jathumbnail off}