Μείζον θέμα έχει προκύψει με τους περίπου 2000 Δημοσίους υπαλλήλους κατόχους πτυχίων από ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια τα οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είχαν ανοίξει «φάμπρικα» παραποιημένων και πλαστών πτυχίων.
Πρόκειται για μία υπόθεση που έρχεται από το παρελθόν και στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ιδιωτικά ΙΕΚ της Άρτας αλλά και των Ιωαννίνων.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) ήταν αυτή που είχε αποκαλύψει την υπόθεση και την φάμπρικα που είχε στηθεί ενώ ήταν συνεχείς οι πιέσεις της προς τις πολιτικές ηγεσίες προκειμένου να δώσουν λύση.
Μάλιστα η Ομοσπονδία μόλις την προηγούμενη βδομάδα, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 20 κάτοχοι παράνομων-πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ και η πρόσληψή τους στο Δημόσιο ήταν θέμα ημερών.
Τις τελευταίες ώρες και με αφορμή την πρόθεση για επίλυση του ζητήματος με νομοθετική ρύθμιση, έχει ξεσπάσει μεγάλη πολιτική κόντρα και επικρατεί σύγχυση.
Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης προχώρησε σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία νομιμοποίησης μη νόμιμων τίτλων σπουδών ενώ είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να φτάσει στο ακραίο σημείο φαυλότητας και να επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο σε υπάλληλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο.
Με συνέντευξή του ΑΠΕ αλλά και εκτενή ανακοίνωση του Υπουργείου ο κ. Φίλης αποκρούει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και χαρακτηρίζει «μύθο» και «ψεύδος και τερατώδες κατασκεύασμα ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και κύκλων της αντιπολίτευσης, ότι οι 2.500 που αφορά η διαδικασία έχουν διοριστεί στο δημόσιο».
Αν και η διατύπωση του είναι άκρως προσεκτική καθώς αναφέρει επί λέξη:
« Ουδέποτε διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο». Ο ίδιος στη συνέντευξη του ερωτηθείς σχετικά με πρόβλεψη των πειθαρχικών διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα, ακόμη και για απόλυση, σε περίπτωση πλαστού πτυχίου, τόνισε: «Αν υπάρχει πλαστό πτυχίο και διαπιστωθεί με βάση τη διαδικασία που υπάρχει, διαπιστωθεί ονομαστικά όμως, και υπάρξει καταλογισμός προσωπικός, βεβαίως θα ισχύσουν οι διαδικασίες αυτές».
Ανακοινώνει τέλος την πρόθεση του να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής «για να συζητήσει το θέμα των μη έγκυρων τίτλων σπουδών και δηλώνω πρόθυμος να συζητήσω και να εξετάσω κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση ως προς την εφαρμογή του νόμου της κυρίας Γιαννάκου υπό την προϋπόθεση να είναι νομικά έγκυρη και τεκμηριωμένη».
{jathumbnail off}