Σε ανοδική τροχιά η γαλακτοβιομηχανία Καράλης ΑΕ, μια οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση 65 χρόνων, που κινείται αυστηρά στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Η οικογένεια Καράλη κατάγεται από το Βαθύπεδο Ιωαννίνων, ένα βλαχοχώρι που είχε παράδοση στην παραγωγή τυριών.
Ο τζίρος της εταιρείας κυμαίνεται άνω των 20 εκατομμύριων ευρώ και απασχολεί περίπου 100 εργαζομένους. Η ετήσια δυναμικότητα ανέρχεται σε περίπου 18.000 τόνους πρόβειο γάλα και 2.000 τόνους γίδινο γάλα το χρόνο. Το σύγχρονο εργοστάσιο βρίσκεται στην Αρτα – συνεργάζεται με 1.600 παραγωγούς γάλακτος κι επεξεργάζεται καθημερινά έως 120 τόνους πρόβειου και γίδινου γάλακτος της Ηπείρου και της Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας.
Ηδη από το 1982 η επιχείρηση ξεκίνησε εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και έπειτα στον Καναδά, ενώ ένα χρόνο αργότερα άρχισε εξαγωγές στην Αυστραλία. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπήκε το 1990 με τη Γερμανία και σταδιακά χρόνο με το χρόνο σε Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, Ελβετία κ.α. Βραβεύτηκε μάλιστα ως Παραδοσιακή Βιομηχανία Ευρώπης για το 2011 στην Πορτογαλία.
Παράγει φέτα δοχείου και βαρελίσια, κεφαλογραβιέρα, αλλά και κεφαλοτύρι, γραβιέρα, ανθότυρο, μέχρι και πεκορίνο.
Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία Καράλη κατέχει σταθερά την πρώτη θέση σε όγκο παραγωγής και εξαγωγής κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ, ενώ φιγουράρει ανάμεσα στις πρώτες εταιρείες σε παραγωγή και εξαγωγή φέτας ΠΟΠ. Στην ελληνική αγορά συνεργάζεται με γνωστές αλυσίδες τροφίμων και μικρά ντελικατέσεν καταστήματα, ενώ γνωρίζουν τα τυριά της κάτοικοι 14 χωρών.
Για το 2014 η εταιρεία έχει κλείσει συμφωνίες με 250 νέους παραγωγούς της Ηπείρου, η παραγωγή έχει βελτιωθεί και ευελπιστεί για το καλύτερο. Ετοιμάζει μάλιστα κι επενδύσεις 3 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν την τυποποίηση-συσκευασία των προϊόντων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.