Τουριστικά καταλύματα και λοιπές τουριστικές υποδομές, διάνοιξη δρόμων, κατασκευή αγωγών υδρογονανθράκων, εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας ξύλου ή εμφιάλωσης νερού, λατομεία, αεροδρόμια, φράγματα ή τεχνητές λίμνες, όλα επιτρέπεται να αδειοδοτηθούν, μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, για λογαριασμό είτε του Δημοσίου είτε ιδιωτών, βάσει του νέου σχεδίου νόμου.
Ακόμη, στις επιτρεπόμενες παρεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις περιλαμβάνονται αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, μοναστήρια, φυλακές, ΧΥΤΑ, και κέντρα υποδοχής μεταναστών.
Το σχέδιο νόμου για τα δασικά οικοσυστήματα υιοθετεί τον συνταγματικό ορισμό του δασούς, εντάσσοντας σε αυτόν αστικά και περαστικά πάρκα και άλση, καθώς και βαλτώδεις περιοχές. Προβλέπει όμως και την οικονομική εκμετάλλευση προστατευόμενων περιοχών, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για αλλαγή χρήσης του δασούς, προσδιορίζοντας τους όρους με γνώμονα την εξυπηρέτηση αναγκών του δημοσίου συμφέροντος.
Μάλιστα, οι δασικές εκτάσεις που αλλάζουν χρήση, δεν θα κηρύσσονται πλέον αναδασωτέες μετά από πυρκαγιά.
Στο πλαίσιο αυτό, καθορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού της αξίας του δασούς με βάση τις παραγωγικές και λοιπές λειτουργίες του.
Όσον αφορά στην εγκατάσταση ορυχείων, το σχέδιο νόμου προβλέπει πως το αντάλλαγμα για τη χρήση του δάσους για εξορυκτική δραστηριότητα, θα καταβάλλεται μόνο για την επιφανειακή επέμβαση και όχι για υπόγεια εξόρυξη
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που κατέχουν δασική έκταση να ανταλλάξουν τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα με δομήσιμες εκτάσεις μέσω της Τράπεζας Γης.
Για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων σε δάση, απλουστεύεται η διαδικασία κατεδάφισης ενω αυστηροποιούνται οι ποινές για τις δασικές παραβάσεις.
Ακόμη, παρατείνεται για δύο χρόνια η λειτουργία αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων και παρατείνεται η λειτουργία λατομείων χωρίς άδεια.
Με απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος, δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης σε ιδιώτες κτηρίων του Δημοσίου που βρίσκονται σε δάση και δεν χρησιμοποιούνται, όπως Δασικά κτήρια, Δασοφυλακεία, Πυροφυλακεία, Αποθήκες και άλλα.
Τέλος, με την κατάργηση της Δευτεροβάθμιας επιτροπής επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, επισπεύδεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά 5 ή και 10 χρόνια ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής ή μη δασικής, ενώ οι πράξεις χαρακτηρισμού δεν θα δημοσιεύονται στον Τύπο, αλλά μονάχα ηλεκτρονικά στη σελίδα του ΥΠΕΚΑ.