Κατώτεροι των περιστάσεων…

siria pros

siria pros

«Η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες μέρες δύσκολες ώρες…»… Αυτή είναι η διαπίστωση του αρμόδιου για το προσφυγικό, υπουργού Γιάννη Μουζάλα..

Μόνο που οι υπουργοί σε κάθε πολιτισμένη χώρα δεν είναι για να κάνουν διαπιστώσεις, αλλά για να δίνουν λύσεις..

Προφανώς η χώρα, εδώ και καιρό διέρχεται δύσκολες ώρες..

Κι ακόμη δυσκολότερες διέρχεται η Συρία, όπου το αιματοκύλισμα που παρακίνησαν οι ισχυροί, συνεχίζεται…

Η μόνη που δεν διέρχεται δύσκολες ώρες είναι η Ευρώπη, χώρες εντός κι εκτός Κοινότητας, οι οποίες λειτουργούν με βάση το δικό τους κεκτημένο κι όχι το ευρωπαικό, αν υπάρχει βέβαια τέτοιο…

Ο βίαιος εκπατρισμός πέντε και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων, δημιουργεί πλείστα όσα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία η Ευρώπη δεν ήταν – όπως στην πράξη αποδεικνύεται – σε θέση και ετοιμότητα να αντιμετωπίσει.

Η κάθε χώρα να επιδιώκει να… ξεφορτωθεί το κακό χαρτί, στέλνοντας το σε κάποια άλλη.

Η Ελλάδα βέβαια, βρίσκεται στην αρχή αυτής της αλυσίδας, αμέσως μετά την Τουρκία, η οποία για τους δικούς της γεωπολιτικούς λόγους, δεν επιθυμεί να κρατήσει συριακούς πληθυσμούς εντός της δικής της επικράτειας.

Και από την άλλη πλευρά της αλυσίδας, οι υπόλοιποι παίκτες, οι Ευρωπαϊκές χώρες, να μην επιθυμούν φυσικά να φορτωθούν το πρόβλημα..

Η λύση υπό τις σημερινές συνθήκες, σαφώς και δε βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας.

Η οποία μπορεί να είναι καλό οικόπεδο, αλλά η Συρία είναι ίσως ακόμα καλύτερο. Οικόπεδο με θέα στη Μεσόγειο και σε καλή γειτονιά! Γειτονιά με… προοπτικές. Συνορεύει στα Βόρεια με την Τουρκία, στα Ανατολικά με το Ιράκ, στα Νότια με την Ιορδανία, στα Νοτιοδυτικά με το Ισραήλ και το Λίβανο…

Με τη Ρωσία να έχει (από το 1950) τα δικά της συμφέροντα και βάσεις στη χώρα και τις ΗΠΑ να επιθυμούν διακαώς να αλλάξουν αυτοί οι συσχετισμοί.

Ο… καυγάς λοιπόν είναι γεωπολιτικός. Και έχει να κάνει με την πρόσβαση στη Μεσόγειο, τις ναυτικές, αεροπορικές και άλλες διευκολύνσεις, σε μια περιοχή που είναι στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος λόγω των φυσικών πηγών ενεργείας.
Κι όλο αυτό μέσα σε ένα θρησκευτικό περιτύλιγμα (ISIS) που συμπληρώνεται με λίγο από Κουρδικό.

Αν δεν ισορροπήσουν λοιπόν τα συμφέροντα, λύση στο Συριακό και κατ’ επέκταση στο προσφυγικό, δεν υπάρχει.

Και η χώρα μας θα ψάχνει απεγνωσμένα να διαχειριστεί ένα ποτάμι ανθρώπινων ψυχών..

Κατώτεροι των περιστάσεων…

Από τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας μέχρι τον τελευταίο..

Από κείνους που αποφάσισαν να μετατρέψουν τη Συρία σε θέατρο πολέμου κι από κείνους που βλέπουν τους Σύριους να αναζητούν σωτηρία στην Ευρώπη…

Κατώτεροι των περιστάσεων στα πολύ σοβαρά αλλά και στα αυτονόητα…

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ