Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με επίκεντρο την αναζήτηση λύσεων για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το αίτημα κοινοποίησε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, την Παρασκευή (1.11.2013), ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης.
Στην επιστολή περιλαμβάνονται προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου, ενώ σκιαγραφείται η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στους δήμους, με εμφανή τον κίνδυνο να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, λόγω της δραματικής υποχρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, των περικοπών στο πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, αλλά και εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού που αποδίδεται στους ΟΤΑ από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου.
Παράλληλα, στην επιστολή υπάρχουν αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη επειδή δεν προσκάλεσε την ΚΕΔΕ να συμβάλλει στο σχεδιασμό για επενδύσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή του ο κ. Ασκούνης κάνει ειδική αναφορά στο ενδιαφέρον των δήμων για τη μερική αντιστάθμιση της απώλειας των πόρων τους για επενδύσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020, «αλλά», όπως υπογραμμίζει, «δυστυχώς μέχρι σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας δεν προσκλήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο να συμβάλλει στο σχεδιασμό του».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παραθέτει στοιχεία τα οποία δείχνουν την οικονομική ασφυξία των δήμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τεράστιες και συνεχιζόμενες μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) άγγιξαν το 2013 ποσοστό 53%.
Είναι ενδεικτικό ότι η ΣΑΤΑ – ο μόνος εθνικός χρηματοδοτικός πόρος των δήμων για επισκευές , συντηρήσεις και μικρά δημοτικά έργα – μειώθηκε από 1.107.000.000 ευρώ το 2009 σε λιγότερο από 140.000.000 ευρώ σύμφωνα με το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2014!
Αποτέλεσμα αυτών είναι η αδυναμία των δήμων :
-να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες ,
-να συμπληρώσουν την τοπική υποδομή των πόλεων αλλά και
-να συντηρήσουν στοιχειωδώς τους δρόμους, τους κοινόχρηστους χώρους, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τον κοινωνικό εξοπλισμό και τα σχολεία της περιοχής τους και να καλύψουν έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας , «με συνέπεια να δημιουργούνται αυξημένοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κίνδυνος ατυχημάτων», όπως αναφέρεται στην επιστολή.
Παράλληλα, μειώθηκαν στο 2,5% οι πόροι του πράσινου Ταμείου που αποδίδονται στους Δήμους για τη χρηματοδότηση δημοτικών έργων περιβαλλοντικής σημασίας.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητά γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ, ενώ επαναφέρει την πρότασή της για αύξηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου που αποδίδονται στους δήμους (έσοδα από ειδικό πρόστιμο που επιβάλλουν δημοτικές υπηρεσίες στα αυθαίρετα και θα πρέπει να τους αποδίδονται για την αντιστάθμιση των δυσμενών συνεπειών στο περιβάλλον) από 2,5% σε 10% .
Παράλληλα, με ιδιαίτερη έμφαση, η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι «διεκδικούμε το σχεδιασμό ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με δικαιούχους τους Δήμους, για την προώθηση αφενός της πολιτικής εδαφικής συνοχής, με τη χρηματοδότηση ενός ευρύτατου πλέγματος κοινωνικών δομών και δράσεων, εξαιρετικά απαραίτητων , περισσότερο από ποτέ σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης».
Ο κ. Ασκούνης ζητά από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο να ορίσουν συνάντηση, προκειμένου η ΚΕΔΕ να τους δώσει όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις επί των προτάσεών της και να αναλάβει «όποιες πρωτοβουλίες χρειαστούν για την εφαρμογή όσων συμφωνηθούν».
Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χατζηδάκη.