Την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στο οικοσύστημα το υδροηλεκτρικό έργο στον Καλαμά, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών Χώρων του Νομού Θεσπρωτίας.
Το έργο αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις έτυχε όμως της θετικής γνωμοδότησης τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου όσο και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου. Διαφορετική θέση και άποψη έχει ο δήμος Φιλιατών ο οποίος δέχεται και τις μεγαλύτερες συνέπειες από την κατασκευή του. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το φράγμα και η λίμνη που θα κατασκευαστεί θα διακόψουν την όποια υπάρχουσα διαδικασία αυτοκάθαρσης του οικοσυστήματος και θα συμβάλουν στην επιπλέον υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων.
Στην ανακοίνωση τονίζεται:
Το μειωμένο ποσοστό οξυγόνωσης της λίμνης σε σχέση με αυτό του ποταμού θα συμβάλει στην εξαφάνιση διάφορων ειδών ιχθυοπανίδας από την περιοχή.Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης επηρεάζει αρνητικά τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και τις πηγές στην γύρω περιοχή.Το κόστος αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε σχέση με το οικονομικό όφελος από την παραγόμενηενέργεια είναι πολλαπλάσιο.
Ως Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος δεν είμαστε κατά των Α.Π.Ε αρκεί αυτές να γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι αναγκαίο ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτές του ποταμού Καλαμά, ο σχεδιασμός να γίνεται με γνώμονα την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και όχι το οικονομικό κέρδος των εκάστοτε εταιριών.
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε την κατασκευή Υδροηλεκτρικού Σταθμού χωρίς υδροταμιευτήρα (φράγματος) ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση.Όπως αναφέρεται και στον οδηγό της WWF για το περιβάλλον και τις Α.Π.Ε.« ιδιαίτερη ώθηση πρέπει να δοθεί στα λεγόμενα μικρά υδροηλεκτρικά έργα τα οποία δεν προϋποθέτουν τη διακοπή ή τη ρύθμιση της ροής του ποταμού. Τα έργα αυτά αγνοήθηκαν από τη ΔΕΗ. Ο οδηγός επίσης αναφέρει «Το πόσο θα επηρεαστεί ένα ποτάμι εξαρτάται από το αν το Υ/Η έχει φράγμα ή απλώς απόληψη μιας ποσότητας ύδατος και επιστροφή του μέσω αγωγού ξανά στο ποτάμι.»
Οφείλουμε να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και ας θυμηθούμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που ένα μικρό έργο μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κλείνοντας καταγγέλλουμε την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου καθότι δεν μας κάλεσε να εκφράσουμε τη γνώμη μας όπως θα έπρεπε να είχε κάνει εάν ενδιαφερόταν ουσιαστικά για την προστασία του περιβάλλοντος.