Οι επιπλέον περικοπές στους δήμους και ο ασφυκτικός έλεγχος των δαπανών τους είναι το ζητούμενο για την τρόικα, όπως αναδείχθηκε κατά τη νέα επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του τεχνικού κλιμακίου, στο υπουργείο Εσωτερικών και με θέμα συζήτησης τη λειτουργία του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ».
Το ίδιο όμως κλίμα υπήρξε και εκ μέρους των επικεφαλής της τρόικας κατά τις διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση, καθώς απαίτησαν να μην υπάρξουν αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ και τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, να μη δημιουργηθούν νέα χρέη και να επιτευχθεί γενναία μείωση των δαπανών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης προβάλλει συνεχώς, τόσο με σχετικές ανακοινώσεις όσο και κατά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, το θετικό ισοζύγιο για τους ΟΤΑ α” βαθμού τον Ιανουάριο του 2013, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους σε επίπεδο εισπράξεων και πληρωμών. Συγκρίνοντας τον Ιανουάριο του 2012 με τον Ιανουάριο του 2013, οι δήμοι, κατά τον υπουργό, εμφάνισαν αύξηση 18% στις εισπράξεις επί των ιδίων εσόδων τους (έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, φόροι, λοιπά τέλη, παροχή υπηρεσιών κ.τλ.).
Αύξηση κατά περίπου 26% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι παρουσίασαν οι εισπράξεις, από απαιτήσεις των δήμων που αφορούν τα προηγούμενα οικονομικά έτη. Μάλιστα, η αύξηση αυτή, κατά τον υπουργό, συνέβαλε στην καταγραφή ταμειακού πλεονάσματος περί τα 160 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο του 2013, παρά της μεγάλης, όπως αναγνωρίζει, μείωσης της τακτικής τους χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, που αποτελεί «ένα πρώτο δείγμα ενίσχυσης της οικονομικής τους αυτοτέλειας. Κάτι που αποτελεί κεντρική μας επιλογή».
Η απάντηση της Αυτοδιοίκησης στα περί πλεονάσματος 160 εκ. ευρώ αλλά και στο ενδεχόμενο νέων περικοπών είναι σαφής: Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα του ότι κανένας δήμος δεν είχε ψηφίσει προϋπολογισμό, άρα δεν είχαν προχωρήσει σε ενταλματοποίηση των υποχρεώσεών τους και σε πληρωμές. Επίσης το πλεόνασμα είναι έτι περαιτέρω πλασματικό και εξαιτίας του γεγονότος ότι στα ταμεία των δήμων τον Δεκέμβριο εισέρρευσαν τα 250 από τα 349 συνολικά εκ. ευρώ της ΣΑΤΑ.
Η Αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι με τις περικοπές που έχουν γίνει «το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο», έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και οποιεσδήποτε νέες περικοπές θα οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση.