Κώστας Σημίτης: Παραμύθι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια…

simitis k1

simitis k1

Την λέξη «παραμύθι» χρησιμοποίησε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να χαρακτηρίσει τις συνεχείς αναφορές της Κυβέρνησης ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια.

Ο κ. Σημίτης μίλησε στα Γιάννινα σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού με κεντρικό θέμα την πορεία προς την ευρωπαική ενοποίηση.

simitis k2

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του απέφυγε τις πολιτικές αναφορές όπως και τις αναφορές στα αίτια που προκάλεσαν την κρίση στην Ελλάδα, ωστόσο υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός όταν μίλησε για την έξοδο από τα μνημόνια όπως κι όταν αναφέρθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ακούμε ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα έχουμε το τέλος των μνημονίων και ότι η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από τους θεσμούς. Αυτό είναι ένα παραμύθι. Κι είναι παραμύθι γιατί υπάρχει ο Κανονισμό 472 του 2013 της Ευρωπαικής Επιτροπής που αναφέρει ότι τα κράτη παραμένουν υπό εποπτεία εφόσον δεν έχουν αποπληρώσει το 75% των χρεών τους. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έχει συμβεί και ωσότου αυτό γίνει η χώρα θα βρίσκεται υπό εποπτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης.

Εκτενής ήταν η αναφορά του και στην δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% για τα επόμενα χρόνια. Όπως υποστήριξε το γεγονός αυτό, από μόνο του, σημαίνει εφαρμογή της ίδιας μνημονιακής πολιτικής –πολιτικής σκληρής- καθώς το πλεόνασμα είναι πολύ υψηλό και μελλοντικά άπιαστο.

«Αν αυτό δεν αλλάξει και αν δεν οδηγηθούμε σε πιο χαμηλά πλεονάσματα δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός.

simitis k6

Έτσι μπορεί το προσεχές διάστημα να μην έχουμε τις αξιολογήσεις όμως θα υπάρχει το ίδιο πλέγμα σκληρών μέτρων.

Αιχμηρός ήταν και με τον Γιάνη Βαρουφάκη, παρότι περιορίστηκε σε μία μόνο αναφορά. Είπε ότι πριν τα Συμβούλια Υπουργών δεν υπήρχε καμία προετοιμασία εκ μέρους Ελλήνων τεχνοκρατών, ενώ στα Συμβούλια ο Βαρουφάκης μιλούσε πολύ προσπαθώντας να πείσουν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι η δική του άποψη ήταν σωστή.. Τα αποτελέσματα τα ζήσαμε.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Δεδομένου, ότι στον σύγχρονο κόσμο «αυτόνομες πολιτικές για κοινά προβλήματα δεν είναι πια δυνατές», απαιτείται ολοένα και στενότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, των προβλημάτων που προκαλούν οι κερδοσκοπικές τακτικές στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ως εκ τούτου, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να απομονωθεί «η εθνικολαϊκιστική νοοτροπία που υποστηρίζει τον περιορισμό της Ένωσης, σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο κύκλο θεμάτων» υπογράμμισε ο ομιλητής.

Εξάλλου, επεσήμανε ο κ. Σημίτης, «η περαιτέρω ενοποίηση δεν θα αλλάξει μόνο τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στην προώθηση της ανάπτυξης, στη διεύρυνση της δημοκρατίας, στην ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της».

Αναφερόμενος επίσης στα συμπτώματα της ανισότητας (στο οικονομικό επίπεδο ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο), αλλά και της ασυμμετρίας (π.χ. στην κατανομή των προγραμμάτων έρευνας), ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως «αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της βαθύτερης πολιτικής και οικονομικής σύγκλισης», η οποία θα επιδιώκει ταυτοχρόνως και «μια δημοκρατικότερη λειτουργία της Ένωσης».

Με την ευκαιρία τέλος της Συνόδου Κορυφής, που συνέρχεται στις 14/12 και που θα επανεξετάσει ακριβώς τα θέματα της άμυνας, της εργασίας, της ανάπτυξης, την Τραπεζική Ένωση και το προσφυγικό, ο κ. Σημίτης τόνισε καταληκτικά ότι «η ενοποίηση είναι μια διαρκής διαδικασία, που απαιτεί μακρόχρονες διαπραγματεύσεις πολλαπλών επιπέδων» και η Ελλάδα «θα πρέπει να έχει δυνατότητα προσαρμογής στις διεθνείς εξελίξεις, να καλλιεργεί ένα περιβάλλον ανοιχτό σε νέες ιδέες και να οργανώσει έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό της ανάπτυξης».

simitis k3

simitis k5

simitis k4

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ