Μία από τις πιο ψύχραιμες φωνές, που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα και έχουν φέρει στην κόψη του ξυραφιού τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, είναι αυτή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου.
Χωρίς κορώνες αλλά και χωρίς να μασήσει τα λόγια του, μίλησε για μία απόφαση η οποία προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα πολύ σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, όπως είναι η φτώχεια και η ανεργία.
Οι αιχμές που διατύπωσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων σχετίζονται τόσο με τον χρόνο που επελέγη για το συγκεκριμένο θέμα, όσο και με τους «επαναστάτες» που μονομερώς επικαλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η Εκκλησία σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί αποπαίδια όσους κάνουν σύμφωνο συμβίωσης» κατέστησε σαφές ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων για να συνεχίσει λέγοντας ότι ευθύνη της Εκκλησίας είναι να κηρύττει το λόγο του Θεού σε όλους, να επισημαίνει τις καλές ή κακές συνέπειες και να αφήνει ελεύθερους τους ανθρώπους να κάνουν μόνοι τους την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσουν.
« Όπως γνωρίζουμε και από την Αγία Γραφή ο Θεός επιτρέπει και το λάθος, αυτό όμως δεν απαλλάσσει από το να κηρύττουμε την αλήθεια, να λέμε τι είναι καλό και κακό για τον άνθρωπο , τι είναι καλό και κακό για τις σχέσεις των ανθρώπων, όμως μετά μένουν ελεύθεροι να επιλέξουν και πάλι, όταν μετανοήσουν είναι ευπρόσδεκτοι και δεκτοί » συνέχισε ο ποιμενάρχης των Ιωαννίνων.
Ξεκαθάρισε ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν ταιριάζει στις σχέσεις των ανθρώπων, που πρέπει να είναι ευλογημένες και αγιασμένες, εξηγώντας ότι δεν είναι κάτι ατομικό για να συνεχίσει ότι τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό και στα πάντα υπάρχει ελευθερία την οποία πρώτα και κύρια δέχεται και αποδέχεται ο Θεός.
Ακολούθως όμως ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ξεκαθαρίζοντας ότι θέλει να εξηγηθεί και όχι να παρεξηγηθεί άφησε αιχμές για την χρονική περίοδο που επελέγη να κατατεθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, εν μέσω τεραστίων προβλημάτων που ταλανίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ότι στόχευε στην παραπλάνηση παρά στην ουσία, ενώ έκανε λόγο για «επαναστάτες» κατά καταπιεστικών θεσμών και δομών που επικαλούνται τους θεσμούς , την Ευρώπη και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια ή των 2,5 εκ ανέργων ή του 1 εκ συμπολιτών μας που έχουν ένα πιάτο φαγητό χάρις στα συσσίτια.
{jathumbnail off}