Η αποφασιστικότητα του συνόλου της κυνηγετικής οικογένειας, σε συνδυασμό με την ομόθυμη στήριξη των δίκαιων και αυτονόητων αιτημάτων του απέναντι στις πρωτοφανείς και αστήριχτες προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για το κυνήγι, κυριάρχησαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε’ ΚΟΗ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα Ιωάννινα.
Η Γενική Συνέλευση, υιοθέτησε με απόλυτη ομοφωνία το ψήφισμα και τις προτάσεις του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ σχετικά με τον άξονα 1 του εθνικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει για το κυνήγι, και αφορά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι, ξεκαθαρίζοντας με απόλυτα σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι το πλαίσιο του εθνικού διαλόγου και οι προτάσεις τις οποίες παρουσίασε η πολιτική ηγεσία με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό κ. Τσιρώνη, βρίσκουν απέναντι το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ κ. Παν. Τσιλίκης, πρόκειται για θέσεις που δε συνοδεύονται από καμία επιστημονική τεκμηρίωση και οδηγούν αυθαίρετα, αρχικά στη μείωση των κυνηγετικών περιόδων, στην αύξηση των απαγορευμένων περιοχών, στην κατάργηση του ρόλου και του έργου των κυνηγετικών οργανώσεων και του Σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και τελικά στην σταδιακή κατάργηση της άσκησης θήρας στην Ελλάδα!
«Συναντήσαμε την άρνηση και την υπεκφυγή του Υπουργείου να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στις επισημάνσεις μας. Η χρονική ανεπάρκεια για την ολοκλήρωση του εθνικού διαλόγου που είναι μόλις 45 ημέρες, αποδεικνύει ότι ή πρόκειται για ειλημμένες αποφάσεις και ο διάλογος είναι προσχηματικός ή ότι αυτοί που έθεσαν το χρονικό όριο, έχουν πλήρη άγνοια».
Αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια ήταν το σύνολο των φορέων του α’ και β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης, με τους εκπροσώπους τους να τοποθετούνται στη Γεν. Συνέλευση και να παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και των προτάσεων των εκπροσώπων των κυνηγετικών οργανώσεων και αντίθετα με τις προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο εκφράζοντας ξεκάθαρα τις θέσεις τους υπέρ της διατήρησης της διατήρησης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που αφορά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στη χώρα και ενάντια στις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εκπρόσωποι του α’ και β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης, πολιτευτές, αλλά και διευθυντές και προϊστάμενοι δασικών υπηρεσιών.
Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας τάχθηκαν υπέρ των προτάσεων της κυνηγετικής οικογένειας δηλώνοντας την στήριξή τους με οποιονδήποτε τρόπο απαιτηθεί να γίνει στη συνέχεια, τονίζοντας ότι το υπάρχον θεσμικό πλαισίου που διέπει την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στη χώρα δε μπορεί να βρίσκεται υπό διωγμό και προσθέτοντας, ότι πρόκειται για το αυστηρότερο μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος εξέφρασε την έκπληξή του για το πώς κάποια πολιτική ηγεσία σκέφτηκε να καταργήσει ένα αποδεδειγμένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι στη χώρα μας.
Στα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη μέσω της αειφορικής διαχείρισης των θηραματικών πληθυσμών αναφέρθηκαν ακόμη πολλοί Δήμαρχοι από την Ήπειρο.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος τόνισε πως «οι κυνηγοί δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν από την Πολιτεία αυτά που δικαιούνται. Ποια άλλη δραστηριότητα προσφέρει 1 δις τζίρο το χρόνο, 180 εκ. ευρώ ΦΠΑ και 7000 θέσεις εργασίας;».
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γ. Σεντελές αναφέρθηκαν στην τεράστια προσφορά του κυνηγίου στην τόνωση της εθνικής, αλλά και της τοπικής οικονομίας, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου.
«Αν δεν υπήρχε το κυνήγι τα χωριά του Ζαγορίου δε θα έβλεπαν ποτέ κόσμο το χειμώνα εκτός των τουριστικών περιόδων, γιατί γεμίζουν από ανθρώπους που έρχονται κυρίως για το κυνήγι», τόνισε ο κ. Σπύρου.
«Κάνει μεγάλο λάθος το Υπουργείο εάν θέλει να ικανοποιήσει την ιδεοληψία του κ. Τσιρώνη ή κάποιων πολιτικών συμμάχων του. Πολλά από τα μικρά κυρίως χωριά των Τζουμέρκων ζουν αποκλειστικά από τους κυνηγούς, ενώ όσες φορές χρειάστηκε να συνεργαστούμε, με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ή των Συλλόγων διαπίστωσα, πως πρόκειται για ανθρώπους με υψηλή οικολογική συνείδηση», τόνισε ο κ. Σεντελές.
Την ίδια άποψη εξέφρασαν ακόμη, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρ. Γαρνέλης, ο Δήμαρχος Νικ. Σκουφά Στ. Γιαννούλης και οι Αντιδήμαρχοι Σουλίου και Φιλιατών κ.κ Φράγκος και Κατσάρης αντίστοιχα, καθώς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Βασίλης Παπαχρήστου και Κων/νος Αναγνώστου.
Ακόμη, ο πολιτευτής Ιωαννίνων των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αντ. Βασιλείου, που παραβρέθηκε στη Γ.Σ. πήρε το λόγο και τόνισε πως οι ΑΝΕΛ πιστεύουν στη συνδρομή και συνεισφορά των κυνηγών στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της αειφορίας της βιοποικιλότητας.
Ιδιαίτερης σημασίας είχαν επίσης οι τοποθετήσεις του Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Νικ. Παπαευθυμίου και του Διευθυντή Δασών Πρέβεζας Β. Δάλαρου, που εξήραν το ρόλο των κυνηγετικών οργανώσεων και την άριστη συνεργασία μαζί τους, επισήμαναν την αδυναμία των δασικών υπηρεσιών να ανταποκριθούν σήμερα στο ρόλο τους, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και αναφέρθηκαν στην τεράστια προσφορά των κυνηγετικών οργανώσεων και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, τόσο στον τομέα της εκπόνησης μελετών όσο και στον τομέα της θηροφύλαξης.
Επίσης τη Γ.Σ. στήριξαν με την παρουσία τους και ενημερώθηκαν για τις θέσεις μας, οι υπεύθυνοι θήρας των Δασαρχείων Ιωαννίνων και Μετσόβου κκ. Παππάς Μάνθος και Κανελλόπουλος Νίκος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Μήτσης Ιωάννης, καθώς και εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου κ. Μπασογιάννης Θωμάς.
{jathumbnail off}