Μας.. χορεύει Τσάμικο και η Κομισιόν.. Προκλητική απάντηση Επιτρόπου, άφωνη η ελληνική διπλωματία!

albania tsamides

albania tsamides

Στο τραπέζι των συζητήσεων Ελλάδας- Αλβανίας, βάζει το τσάμικο, η Ευρωπαική Επιτροπή!!! Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια που προκαλεί πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι η προκλητική δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου έχει μείνει παντελώς αναπάντητη από την ελληνική διπλωματία!

Η απάντηση του Johannes Hahn, για πρώτη φορά, αναγνωρίζει τσάμικο ζήτημα, το οποίο μάλιστα εξισώνει με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, έγινε αποδεκτή με πανηγυρικούς τόνους από το αλβανικό πολιτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος.

Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που μιλούν για δικαίωση της Αλβανικής πολιτικής και διπλωματίας ενώ «πάρτι» έχουν στήσει οι ακραίες οργανώσεις των Τσάμηδων!

Η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου –Αυστριακός- προκλήθηκε ύστερα από ερώτηση της ευρωνβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη και δόθηκε πριν από είκοσι ημέρες!

Εντύπωση προκαλεί ότι δεν κοινοποιήθηκε από κανένα Έλληνα ευρωβουλευτή και δεν έτυχε καμιάς απάντησης μέχρι σήμερα από κανέναν Έλληνα πολιτικό, ούτε καν από την κ. Σπυράκη που την προκάλεσε!!!

Η απάντηση από μόνη της εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την στάση της Ευρωπαικής Επιτροπής έναντι ενός κράτους- μέλους της Κοινότητας, όπως είναι η Ελλάδα και αποτελεί την πιο αρνητική μέχρι σήμερα εξέλιξη για ένα θέμα που επί σειρά ετών η ελληνική διπλωματία χαρακτήριζε ανύπαρκτο!

Ο κ. Hahn απαντά εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ούτε λίγο, ούτε πολύ αναγνωρίζει ότι υπάρχει τσάμικο ζήτημα που εκκρεμεί και πρέπει να επιλυθεί.

«Η Επιτροπή επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσάμικο ζήτημα».

Το σύνολο σχεδόν των έγκριτων Αλβανικών μέσων ενημέρωσης ερμηνεύουν την απάντηση ως αναγνώριση του Τσάμικου θεωρώντας ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τα αιτήματα της χώρας τους.

Η Μαρία Σπυράκη είχε καταθέσει ερώτηση στις αρχές Ιουνίου, μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοντζιά στην Αλβανία και τα γεγονότα που την συνόδευσαν.

Ολόκληρη η ερώτηση της κας Σπυράκη είχε ως εξής:

Στις 5.6.2016, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Αλβανία, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων «Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα», έκανε αναφορά σε «Αλβανούς της μέσης Αλβανίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας».

Στις 6.6.2016 το κόμμα των Τσάμηδων «Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα», που συμμετέχει στην κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς, οργάνωσε κινητοποίηση, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τιράνων και πορεία προς το Υπουργείο Εξωτερικών. Της κινητοποίησης ηγείτο ο πρόεδρος του κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι, που κατέχει θέση αντιπροέδρου στο αλβανικό κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν, υπό την ανοχή των αρχών, να εμποδίσουν την απρόσκοπτη είσοδο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Μπουσάτι και, καταλαμβάνοντας τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ, φώναξαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας», ανακινώντας αλυτρωτικά ζητήματα και διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα.

Δεδομένου ότι από τις 27 Ιουνίου 2014 η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και λαμβάνει προενταξιακή οικονομική βοήθεια ύψους 649,4 εκατομμυρίων ευρώ, ερωτάται η Επιτροπή:

— Συνάδει η ως άνω πράξη του κυβερνητικού κόμματος με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;
— Προτίθεται να λάβει υπόψη τα γεγονότα αυτά στην επόμενη έκθεση προόδου της Αλβανίας;

Η απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής ήρθε στις αρχές Σεπτεμβρίου και η επίσημη μετάφρασή της, έχει ως εξής:

Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις σχέσεις περιφερειακής συνεργασίας και καλής γειτονίας στις υποψήφιες χώρες και δυνάμει υποψηφίους. Στη δέσμη μέτρων του 2015 για τη διεύρυνση(1) και στην έκθεσή της σχετικά με την Αλβανία(2), η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Αλβανία εξακολούθησε να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επικαιροποιημένη αξιολόγηση στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων του 2016 για τη διεύρυνση, η δημοσίευση της οποίας έχει προγραμματιστεί για το επόμενο φθινόπωρο.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Επιτροπή έκρινε θετικά το γεγονός ότι η συχνότητα των επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των αρχών της Αλβανίας και της Ελλάδας έχει αυξηθεί. Μεταξύ άλλων, η επίσκεψη του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016 και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα τον Ιούνιο του 2016, στο πλαίσιο της 25ης επετείου της διμερούς συνθήκης φιλίας, αποτελούν ενδείξεις ανανεωμένης δέσμευσης.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εντάθηκαν, μεταξύ άλλων για τη βελτίωση του πλαισίου του πολιτικού διαλόγου. Η Επιτροπή επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα.

Η Επιτροπή επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για τις εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση, σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ