Η ενίσχυση της Αποκέντρωσης καθώς και τα προβλήματα και οι προοπτικές της Αυτοδιοίκησης εξετάστηκαν σε σύσκεψη που διοργάνωσαν στα Ιωάννινα το Υπουργείο Εσωτερικών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τη συνεργασία των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου κατατέθηκαν προβληματισμοί και αναπτύχθηκαν προτάσεις για να ξεπεραστούν οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Στην ομιλία του ο αναπληρωτής Υπουργός στάθηκε στην ανάγκη θεμελίωσης ενός νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας τόσο του κράτους όσο και της αυτοδιοίκησης που θα προκύψει μέσα από διάλογο και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους. «Οφείλουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοράκος, να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί όρθια, να μην περιορίσει της λειτουργίες της, να αναλάβει νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο σημερινό ζοφερό τοπίο της κρίσης, να αποτελέσει την ελπίδα και την προοπτική για την απασχόληση, την περιφερειακή ανάπτυξη και τον τόπο. Αλλάζοντας την εικόνα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης μπορούμε να αλλάξουμε τη συνολική εικόνα του κράτους. Ο διάλογος και η συνεννόηση με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου είναι προτεραιότητά μας. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί το «μέτωπο ευθύνης» που θα εγγυηθεί την επιτυχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Οφείλουμε να αλλάξουμε ριζικά το κράτος και το παραγωγικό μοντέλο ώστε η Ελλάδα να πετύχει μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη που θα δώσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Για να βγει η Ελλάδα από τη θέση του κράτους –παρία και να επανακτήσει τη διεθνή της αξιοπρέπεια οφείλουμε να συστρατευθούμε σε μια κοινή πορεία. »
Σε ότι αφορά στο θέμα της αξιολόγησης και της κινητικότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο αναπληρωτής Υπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός στο διάλογο και κάλεσε τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης να ξανασυζητήσουν εφ’ όλης της ύλης όλα τα ζητήματα. «Η αξιολόγηση που έκανε το Υπουργείο έγινε με στοιχεία που έδωσαν οι δήμοι έως τον Ιούνιο κάποια θέλουν επικαιροποίηση» υπογράμμισε και πρόσθεσε «Υπάρχουν ανισότητες και παράλογες καταστάσεις λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη» αυτές θα πρέπει να δούμε και να διορθώσουμε. Η κινητικότητα στους δήμους είναι εθελοντική».
Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βίκυ Ευταξά ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης στάθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της αξιολόγησης υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει χωρίς μεμψιμοιρίες αλλά με γνώμονα τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και κατέθεσε το παράδειγμα της Αποκεντρωμένης λέγοντας: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας είναι μία από τις δύο Αποκεντρωμένες που εφαρμόζεται πιλοτικά η αξιολόγηση των δομών της.
Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας προχώρησε έγκαιρα στην αξιολόγηση των δομών της Αποκεντρωμένης και έστειλε στο Υπουργείο το νέο οργανόγραμμα προκειμένου να μπορεί να είναι αξιολογήσιμος ο κάθε υπάλληλός της και μετρήσιμη η αποτελεσματικότητά του μέσα στη δημόσια Διοίκηση. Ένα οργανόγραμμα που διαρκώς επικαιροποιείται με βάση την κινητικότητα – διαθεσιμότητα των υπαλλήλων αλλά και τις νέες αρμοδιότητες και υπηρεσίες που της εκχωρούνται».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η κ. Ευταξά υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις σχέσεις κράτους και αυτοδιοίκησης λέγοντας: «έτσι όπως συστάθηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποτελεί βαθμίδα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, ως εκ τούτου μπορεί να συνδυαστεί άριστα με τον επιτελικό χαρακτήρα του κεντρικού κράτους και τη λειτουργία των αιρετών περιφερειακών διοικήσεων αρκεί να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων που τις περισσότερες φορές παράγει γραφειοκρατία και ταλαιπωρεί τον πολίτη ο οποίος για να επιλύσει μια υπόθεσή του θα πρέπει να απευθυνθεί σε περισσότερες από μια υπηρεσίες».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στον κοινό στόχο όλων των εμπλεκόμενων με τη διοίκηση και την τοπική Αυτοδιοίκηση που όπως είπε «είναι η άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, ο οποίος θα πρέπει να είναι και ο τελικός αποδέκτης των σημαντικών αλλαγών που συζητάμε και σχεδιάζουμε».
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Δακής, και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης, Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυζίδου οι οποίοι με τη σειρά τους κατέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ Α΄ & Β΄ και ζήτησαν αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων για να καταστούν περισσότερο λειτουργικοί.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παριστάμενους Δημάρχους οι οποίες απαντήθηκαν από τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου εσωτερικών που συνόδευαν τον αναπληρωτή υπουργό.