Τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί καταγράφει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα είναι χειρότερο από το πρώτο, με 110.000 επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή μισθών και πάνω από τις μισές να απειλούνται με λουκέτο το επόμενο εξάμηνο.
Διατυπώνεται φόβος για απώλεια 90.000 θέσεων εργασίας, τη στιγμή που ήδη έχουν κυριαρχήσει οι κακής ποιότητας ευέλικτες μορφές, αλλά και προβλέψεις για εκτίναξη φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Η εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων στους πολιτικούς έχει κλονιστεί επικίνδυνα, με το 40,5% να τοποθετεί την ανάκαμψη από το 2020 και μετά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Marc ΑΕ, χειρότερο θα είναι για τις επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το πρώτο. Περίπου 110.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών, πάνω από τις μισές δηλώνουν αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου το επόμενο εξάμηνο και αναμένεται η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων να είναι 40.000.
Η έμμεση ή άμεση αναδιάρθρωση του εργασιακού κόστους είναι το τελικό καταφύγιο στο οποίο αναμένεται να προχωρήσουν μαζικά το επόμενο διάστημα και η κατάσταση που επικρατεί εκτιμάται ότι ελλοχεύει τον κίνδυνο απώλειας 85.000 – 90.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), ενώ το 63,3% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας
Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας που επιμένουν αναφέρεται στη ραγδαία μεταβολή του καθεστώτος απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η δυναμική μεταβολής των εργασιακών σχέσεων προς πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης συνεχίζεται.
Πιο συγκεκριμένα το 65,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει προχωρήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε μείωση ωρών εργασίας, ή/και σε μείωση αποδοχών.
Το 49,3% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε άμεση αναπροσαρμογή μισθολογικού κόστους, μειώνοντας αποδοχές.
Επίσης πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (50,5%) που απασχολούν προσωπικό έχουν προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2010 ήταν 30% και για το 2012 ήταν 40,5%.
Το 40,5% των επιχειρήσεων τοποθετεί χρονικά την ανάκαμψη της αγοράς από το 2020 και μετά (το 15,8% θεωρεί ότι δεν θα έρθει ποτέ, ενώ η κατάσταση που διαμορφώνεται -όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου- δεν αποκλείεται στο επόμενο εξάμηνο να έχει ανεβάσει τους οφειλέτες προς την εφορία πάνω από το 40%, ενώ υψηλό θα διατηρηθεί το ποσοστό οφειλετών και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 45.000.
Μόλις το 2,7% των επιχειρήσεων αναμένεται να κάνει προσλήψεις. Οι νέες επιχειρήσεις (έως 5 έτη λειτουργίας) εμφανίζονται να προχωρούν σε περισσότερες προσλήψεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες (9,1%).