Νέες εμπλοκές, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην ακύρωση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ, δημιουργεί διάταξη που περιλαμβάνεται στα μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Έτσι τα εργοστάσια για τη διαχείριση των απορριμμάτων ουσιαστικά θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, με αμφίβολη και πάλι την τύχη τους!
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται καταργείται «η παράγραφος 11, του άρθρου 17, του ν. 4071/12». Αυτό «μεταφράζεται» στο ότι οι ΦΟΣΔΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) θα μπορούν πλέον να ανακαλέσουν την ανάθεση αρμοδιοτήτων (π.χ. στις Περιφέρειες), εάν έχουν αρθεί οι λόγοι της ανάθεσης.
Με τον τρόπο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προωθεί την ακύρωση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, για τον νομό Ηλείας, αλλά και τους άλλους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο.
Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε η κυβέρνηση, με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, στήριξε, πάντως, την επιλογή του κ. Τσιρώνη και με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης επισημαίνει τα εξής:
“Η Κυβέρνηση κάνει σήμερα, αφού προηγήθηκε η ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το δεύτερο αποφασιστικό βήμα για την δημιουργία ενός βιώσιμου σε όλα τα επίπεδα μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η Κυβέρνηση, μέσω και της ήδη συσταθείσας Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αποφάσισε και δεσμεύεται να επανεξετάσει άμεσα το κατά πόσον ο σχεδιασμός όλων των έργων ΣΔΙΤ Απορριμμάτων (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας) είναι σύμφωνος με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015) και να μην υπογράψει εκείνα που δεν συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου.
Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε χωρίς χρονοτριβή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Περιφερειακών σχεδιασμών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς, στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του νέων σχεδιασμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων που θα προκύψουν, με βάση τον σεβασμό στο Δημόσιο συμφέρον και το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο”.
Στην ουσία, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που έχουν κινητοποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη καταργεί το δικαίωμα υπογραφής σύμβασης όχι μόνο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και από τις αναθέτουσες και των άλλων ΣΔΙΤ (όπως η Ήπειρος, η Ηλεία).
{jathumbnail off} ‘